DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

AB doğalgaz fiyat uygulanması konusunda ikiye bölündü

AB doğalgaz fiyat uygulanması konusunda ikiye bölündü
A+
A-

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri doğal gaza tavan fiyat getirilmesi konusunda ikiye bölündü. Brüksel’de toplanan AB üyesi ülkelerin liderleri doğal gaza tavan fiyat uygulanması konusunda anlaşma sağlayamadı.

AB Liderler Zirvesi’nin enerji konusunda ilk günkü toplantısının sonucunda açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, toplantıda bazı başlıkların yoğun biçimde tartışıldığını belirterek, “Bunlardan ilki ortak gaz alımı konusu. Burada liderler, şirketlerin ortak gaz satın almak için konsorsiyum oluşturmaları ve güçlerini birleştirmek için birlikte çalışmalarına izin verme fikrini çok desteklediler.” diye konuştu.

Ortak gaz alımı kapsamında toplam talebin yüzde 15’lik kısmının zorunlu olarak birlikte yapılacağını anlatan von der Leyen, aşırı yüksek gaz fiyatlarının nasıl sınırlandırılacağına odaklanıldığını anlattı.

Von der Leyen, liderlerin TTF olarak adlandırılan Avrupa gaz fiyatları referans ölçüsünü de değerlendirdiklerini, TTF’nin geçmişte ağırlıklı olarak boru hattı gazını yansıttığını, bugün ise pazarın değiştiğini söyledi.

“TTF artık gerçek piyasa durumunu yansıtmıyor. Bu nedenle, LNG fiyat durumunu daha iyi yansıtmak için tamamlayıcı yeni bir endeks geliştireceğiz.” diyen von der Leyen, LNG fiyat endeksi geliştirilinceye kadarki süreçte ise geçici bir tedbir alacaklarını ifade etti.

15 ülke gaza tavan fiyat istiyor

Aralarında Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika’nın da bulunduğu AB üyesi 15 ülke, ithal doğal gaza tavan fiyat uygulamaya yönelik bir plan hazırlanmasını istiyordu.

Almanya, Hollanda, Danimarka ve bazı ülkeler ise bu aşamada doğal gaz fiyatlarına tavan getirilmesi fikrine sıcak yaklaşmıyordu. Gaza tavan fiyat getirilmesinin enerji arz güvenliğini riske sokacağı görüşünde olan bu ülkeler, uygulamanın özellikle kış aylarında doğal gaz tedarikine zarar verebileceğini değerlendiriyordu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, tavan fiyat uygulamasının tedarikçilere zarar vereceği görüşünü dile getirdi. 

Twitter’dan açıklama yapan Orban, “Doğalgaz tavan fiyatı, bir bara gidip barmene biranız için yarı fiyat ödemek istediğinizi söylemek gibidir. Böyle bir şey olmayacak,” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, uzlaşıya varmak için Almanya Başbakanı Scholz ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiğini söylerken, toplantıya ev sahipliği yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “Avrupalılar olarak üç hedefe ulaşmak için birlikte hareket etme konusunda güçlü bir kararlılık var” dede ve ekledi: “Fiyatları düşürmek, arz güvenliğini sağlamak ve talebi azaltmak için çalışmak” dedi.

ETİKETLER: