DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
15°C
Bursa
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Yağmurlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C

Akne tedavisinde en sık yapılan 10 hata

Akne tedavisinde en sık yapılan 10 hata
A+
A-

Akne, ergenlik döneminde en sık görülen cilt sorunlarından biri. Ancak akne sadece ergenlikte değil, yetişkinlerde de görülebiliyor. Akne, ciltteki yağ bezlerinin tıkanması ve iltihaplanması sonucunda oluşuyor.

Akne tedavisinde en sık yapılan 10 hatayı sizler için derledik:

1. Cildi sık sık temizlemek ve ovmak

Cildi günde iki kez, cilt tipine uygun bir ürünle nazikçe temizlemek yeterlidir. Cildi sık temizlemek, fırçalamak veya ovmak aknenin kötüleşmesine neden olabilir.

2. Cildi sirke, soda veya gülsuyu ile yıkamak

Sirke, soda veya gül suyu gibi maddeler akneli cilde fayda sağlamadığı gibi cildi tahrişe veya alerjiye yol açabilir.

3. Akneleri sıkmak ve patlatmak

Akneleri sıkmak ve patlatmak, akne içeriğinin cildin derin tabakalarına gitmesine ve daha derin akne lezyonları, daha çok leke ile iz gelişmesine neden olabilir.

4. Güneşlenmek ve solaryuma girmek

Güneş ışınları ve solaryum akneleri kurutmuyor, sadece kamufle ediyor. Üstelik 1-2 ay sonra, gözeneklerde yaptığı tıkanmalar nedeniyle sivilcelerde artış veya alevlenme oluyor.

5. Cilde uygun olmayan kozmetik ürünler kullanmak

Kişinin cilt tipine uygun olmayan kozmetikler akne oluşumuna yol açabiliyor veya var olanı kötüleştirebiliyor.

6. Akşamları makyajı çıkarmadan uyumak

Akşamları makyajı çıkarmamak da aknelerin kötüleşmesine neden olabilir.

7. Eş dosta iyi gelen ilaçları kullanmak

Aknenin tipi, şiddeti ve yaygınlığı kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Bu yüzden akne tedavisi standart değildir.

8. İlaçlar yan etki yaptığında tedaviyi bırakmak

Akne tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu deride kuruma, pullanma veya bazen tahrişe yol açabiliyor. Bu tür yan etkiler nedeniyle ilaçları bırakmak yerine çözüm aranmasında fayda var.

9. ‘Tedavi sonuç vermiyor’ düşüncesiyle ilaçları bırakmak

Akne tedavisi zaman, emek ve sabır istiyor. Aknelerde gözle görülür düzelme 3 ila 4. haftalarda başlıyor, maksimum düzelme için 3-4 ay beklemek gerekebiliyor. Dolayısıyla ilaçlar sabırlı ve düzenli bir şekilde kullanmalı, ‘tedavi işe yaramadı’ düşüncesiyle bırakılmamalıdır.

10. Tedavi sonrasında cilt bakımına özen göstermemek

Akne iyileştikten sonra tekrarlamaması için cilt bakımına ve akneye yönelik ürünlerin özenle kullanılmasına devam edilmesi gerekiyor.