Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
24°C
Bursa
24°C
Açık
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Çok Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C

Almanya’da aralık ayı doğal gaz faturalarını devlet ödeyecek

A+
A-

Almanya’da aralık ayında tüm konutların ve KOBİ’lerin doğal gaz faturalarını devlet ödeyecek. Hükümet tarafından atanan uzman bir ekibin tavsiyesi sonrası alınan tüm faturaların ödenmesi kararının ardından önümüzdeki baharda devreye girecek planla da faturalara üst sınır getirilirken hane halkı enerji tasarrufuna yönlendirilecek.

2023 yılının mart ayından 2024’ün nisan ayına kadar özel konutlarda önceki yılda tüketilen doğal gaz miktarının yüzde 80’ine kadar olan kısmında kilowatt saat fiyatı 12 cent olacak. Sanayi firmaları ise 1 Ocak 2023’ten 2024 nisan ayı sonuna kadar önceki yıl tüketimlerinin yüzde 70’ine kadar olan kısmı için kilowatt saat başına 7 cent ödeyecek.

Uzman ekibin başkanı Veronika Grimm, fiyatlar Ukrayna işgali öncesi seviyesine dönmese bile bireyler ve şirketlerin sübvansiyonlar sayesinde yeni normale uyum sağlayabileceğini belirtti. 

“Bu gelecekte fiyatların tekrar 7 cente kadar düşeceği anlamına gelmiyor,” diyen Grimm, “Uzun bir süre daha Rus doğal gazı satın almayacağız,” ifadelerini kullandı.

Alman Sanayiciler Federasyonu Başkanı Siegfried Russwurm iki aşamalı planın tam maliyetini hesaplamanın zor olduğunu ama 90 milyar euro civarında olacağını tahmin ettiklerini vurguladı.

Sanayi, sendika ve akademi kökenli 20 üyeden oluşan uzman panelinin hazırladığı önerileri Almanya Başbakanı Olaf Schulz’un doğrudan uygulamaya sokması bekleniyor.