DOLAR
34,3438
EURO
37,4799
ALTIN
3.032,51
BIST
8.618,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Ardahan Göle Demiryolu, bölgenin lojistik potansiyelini artıracak

Ardahan Göle Demiryolu, bölgenin lojistik potansiyelini artıracak
A+
A-

​​​​​​​Ardahan AK Parti Milletvekili Orhan Atalay ile Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, Ruslar döneminde sarıçam ağaçlarını taşımak amacıyla yapılan ve yeniden hayata geçirilmesi düşünülen Göle-Kars tren hattı güzergâhında incelemelerde bulundu.

ARDAHAN (İGFA) – Ardahan Milletvekili Orhan Atalay ile SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, Göle ilçesindeki yatırım alanlarını gezerek yetkililerden bilgi aldı. Atalay ve Taşdemir daha sonra 93 harbi olarak bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus savaşında Göle-Kars arasında yapılan demiryolu güzergâhını gezdi. Göle ilçesindeki sarıçam ormanlarını Kars’a taşımak ve aynı zamanda ulaşım amacıyla kurulan atlı tren hattı bölgede uzun yıllar hizmet verdi. Atalay ve Taşdemir’e tren hattıyla ilgili bilgi veren Göle ilçesinde gazetecilik yapan Şanlıbey Alabay, hattın 1930’lu yıllara kadar kullanıldığını ifade etti. Hattın geçmişte yolcu ve özellikle sarıçam tomruklarını taşımada kullanıldığını belirten Alabay, eski adı Merdinik olan Göle ile Kars arasındaki Konga yolu üzerinde çalışan Dekavili Atlı Tren Hattı’nın Ruslar tarafından kurulduğunu ve kadana atlarıyla çalıştığını söyledi.

 

Milletvekili Orhan Atalay, hattın geçmişte çok aktif olarak kullanıldığını ve bölge için lojistik potansiyele sahip olduğunu söyledi. SERKA Genel Sekreteri Taşdemir ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen “COVID-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık” projesi kapsamında dış ticaret fırsatlarından daha etkin yararlanılması, bölgeler için kırılgan sektörlerin analizi ve raporlanması için TRA2 Bölgesi Lojistik Sektörü Analizi çalışması yapıldığını dile getirdi. Taşdemir, “Bu bağlamda Kars-Göle demiryolu hattı şu an aktif olmasa da bölgemize avantaj sağlayacak bir potansiyele sahiptir. Hat ile ilgili ilerleyen dönemlerde gerekli planlamalar ve araştırmalar yaparak yeniden hayata geçirilmesi niyetindeyiz. Hali hazırda bölgemizde aktif olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve 2021 yılında açılması planlanan Kars Lojistik Merkezi yanı sıra buranın yatırım programına alınarak gerekli altyapının yapılması bölgenin Lojistik potansiyelini artıracaktır. Yapacağımız planlamalar neticesinde yatırım programına alınması için de paydaşlarımızla birlikte işin takipçisi olacağız” diye konuştu.