DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Açık
25°C

Betonarme su depoları Lejyoner hastalığını tetikliyor

Betonarme su depoları Lejyoner hastalığını tetikliyor
A+
A-

Legionella bakterisi, suyun durgun olduğu betonarme su depolarında gelişiyor. Bu durum, zatürre hastalığını taklit eden Lejyoner hastalığına neden oluyor.

Yaşam alanlarındaki su depoları, suyun kalitesini ve güvenliğini doğrudan etkiliyor. Betonarme su depoları, suyun durgun kalmasına ve Legionella bakterisinin gelişmesine neden oluyor. Legionella bakterisi bulunan suyun içilmesi veya su damlacıklarının teneffüs edilmesi ise Lejyoner hastalığına neden oluyor.

Lejyoner hastalığı, zatürre hastalığını taklit eden bir hastalıktır. Yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi’nin (CDC) verilerine göre, Lejyoner hastalığına yakalanan her on kişiden biri hayatını kaybediyor.

Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, Lejyoner hastalığı ile mücadele kapsamında binalarda ki su depolarında muhafaza edilen suyun güvenliğine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Betonarme su depoları hastalık riskini artırıyor

Yağız, “Suyun durgun olduğu su depoları, Legionella bakterisinin gelişmesine neden oluyor. Özellikle zamanla mukavemeti zayıflayan ve çatlaklar oluşan betonarme su depolarında suyun sıcaklık değerleri, dış ortam şartlarına göre değişiyor. Bu durum ise suyun kimyasal yapısının bozulmasına ve depoda; pas, yosun ve bakteri oluşumuna neden oluyor. Bu nedenle Legionella bakterisi ile mücadelede mukavemeti ve yalıtım katsayısı oldukça yüksek olan yüksek GRP Su Deposu teknolojisi tercih etmek kritik önem taşıyor” dedi.

GRP Su depoları, suyun kalitesini koruyor

Yüksek mühendislik malzemesi olarak bilinen SMC veya cam elyaf takviyeli kompozit malzeme ile üretilen GRP su depoları, aşırı sıcak ve aşırı soğuk dış ortam şartlarından etkilenmediği için depolanan suyun kalitesinde hiç bir değişiklik veya bozulma olmuyor. Ayrıca GRP depo panellerinin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği nedeniyle UV ışınlarının geçirgenliği sıfıra yakın oluyor. Bu sayede depolanan su içerisinde; yosun, mantar ve bakteri oluşumunu önlüyor.

Lejyoner hastalığı ile mücadele kapsamlı olmalı

Yağız, “Ancak Lejyoner hastalığı ile mücadeleyi yalnızca betonarme su depolama sistemleri ile sınırlandırmamak ve konuyu daha kapsamlı olarak ele alıp, yapılardaki tesisat sistemlerinin tamamını gözden geçirmek gerekiyor. Ayrıca binalardaki içme suyu tesisatının uzman mühendisler tarafından tasarlanması da bu sorunla mücadelede büyük önem taşıyor” dedi.