DOLAR
32,2173
EURO
34,9734
ALTIN
2.509,19
BIST
10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
29°C
Bursa
29°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C

Boyun ağrısı deyip geçmeyin!

Boyun ağrısı deyip geçmeyin!
A+
A-
  • Boyun ağrıların oldukça sık meydana geldiğini belirten Özel Esentepe Hastanesi Fizik ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Hüseyin Çelen, “Boyun ağrısının başlıca nedenlerinden biri boyun fıtığı olmaktadır. Ani ve ters hareketlerde bulunmak veya masa başında uzun bir süre çalışmak, omurgayı zorlayan sporlar gibi unsurlar disklerde yırtılmaya sebep olabilir ve bunun sonucunda boyun fıtığı meydana gelebilir” dedi.
  • Boyun, omurganın en hareketli parçalarından biridir. Omurlar arasında yer alan ve aradaki bağlantıyı sağlayan diskler çeşitli sebeplerden dolayı yıpranıp yırtılırsa, omuriliğe ve omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapmasından dolayı boyun fıtığı ortaya çıkmaktadır.

Boyun ağrıların oldukça sık meydana geldiğini belirten Özel Esentepe Hastanesi Fizik ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Hüseyin Çelen, “Boyun ağrısının başlıca nedenlerinden biri boyun fıtığıdır” dedi.

Boyun fıtığı neden olur?

Omurların arasında yer alan disklerin içindeki sıvının zamanla veya yaşa bağlı olarak azaldığını söyleyen Uzm. Dr. Hüseyin Çelen, “Omurganın zorlanacağı hareketler ve uygunsuz kullanımı bu azalmayı artırmaktadır. Çeşitli yüklenmeler sonucu disklerin dayanıklılığı azalır. Ani ve ters hareketlerde bulunmak veya masa başında uzun bir süre çalışmak, omurgayı zorlayan sporlar gibi unsurlar disklerde yırtılmaya sebep olabilir ve bunun sonucunda boyun fıtığı meydana gelebilir” şeklinde konuştu.

Belirtilere dikkat!

Boyun fıtığının en erken belirtisinin ağrı olduğunu vurgulayan Çelen, “Her boyun ağrısı boyun fıtığı değildir, ağrının sebebi kas sistemiyle de ilgili olabilir. Fıtık ağrısı tek taraflı boyundan kola doğru yayılan veya sırttan başa doğru yayılım gösteren bir ağrıdır ve belirli hareketlerde şiddetlenir. Diğer fıtık belirtileri ise kollarda ve ellerde uyuşma hissi, karıncalanma, yanma ve iğnelenmedir” dedi.

Tedavisi mümkün

Boyun fıtığında çoğunlukla cerrahi müdahaleye gerek olmadığını ifade eden Uzm. Dr. Hüseyin Çelen şöyle devam etti: “Hafif fıtık durumlarında dinlenmek ve günlük aktiviteleri düzenlemek veya değiştirmek ağrıları büyük oranda hafifletir. Buna ek olarak uygun bir egzersiz programı uygulayarak daha verimli bir iyileşme sağlanabilir. Bazı durumlarda boyunluk kullanılması tavsiye edilip ağrı kesici verilebilir. Bu tip hafif tedaviler ile iyileşme görülmeyen hastalarda ise fizik tedavi önerilir. Bu tedavinin arasında sıcak uygulamaları, lazer, ultrason, iğneleme, bantlama ve traksiyon yer almaktadır. Daha ciddi bir durum söz konusu ise ve cerrahi tedavi dışındaki tedaviler sonucunda iyileşme görülmüyorsa, operasyona ihtiyaç duyulabilmektedir.”