Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden Uluslararası İSG konferansı

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın desteği, Uluslararası Sosyal Güvenlik Kuruluşlarının Birliği İş Kazalarını Önleme Bölümlerinin katkılarıyla iki gün sürecek olan Uluslararası İSG Konferansı başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden Uluslararası İSG konferansı
A+
A-

SUDE FİLİZ / TAHA TÜTÜNCÜ

Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Hüdavendigar Salonu’nda düzenlenen Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) konferansına, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç, uluslararası akademisyenler katılım sağladı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da düzenlenen Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’nda yaptığı konuşmada, iş sağlığı ve güvenliğinin çalışanların ruhsal ve bedensel sağlığı açısından en önemli konuların başında geldiğini söyledi.

Başkan Aktaş; “Ev sahibi olarak. Öncelikle herkese günaydın, hayırlı sabahlar diliyorum. Tebrik ediyorum. Çok kıymetli aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yücel Yılmaz’ı. çok kıymetli genel sekreteri sayın belediye başkan arkadaşlarım, yurt dışından gelen misafirlerimizi, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, özel sektörün, kıymetli yöneticileri, temsilcileri burada bulunan misafirleri sevgiyle selamlıyorum. Tabii dünyanın değişik ülkelerinde düzenlenen ve Türkiye’de ilk kez bizim ev sahibimizle gerçekleşen hedef sıfır iş kazası temasıyla organize ettiniz. Uluslararası konferansımıza ve kadim şehir Bursa’mıza, Osmanlı’nın ilk başkentine hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Destek veren başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız olmak üzere asıl sayın bakanımız da katılacak. Tabii programları dolayısıyla Türkiye Belediyeler Birliğimize, Bursa Uludağ Üniversitesi’ne, Bursa Teknik Üniversitemizde, Mudanya Üniversite. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odamıza da bu vesileyle çok teşekkür ediyorum. Önden yirmi yıldır belediye başkanlığı yapan birisi olarak belediye doğumdan ölümüne kadar her alanda hizmet eden çok önemli çok aktif bir gururdur. Altyapıdan, üstyapıya sosyal kültürel faaliyetlerden restorasyonlara, tarihi bir işine vararak da bir sürü konuda iş üretiyor belediye. Esasen belediyecilik sınırsız kaynak, sınırlı kaynaklarla iş yapabilme yeteneği. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla artık belediyecilik o kadar gelişti ki dokunmadığımız alan yok. İlgili bütün paydaşlarımızla birlikte bazen belediye olarak geliyoruz, bazen ilgili kuruluşlarla iş yürüyeceğiz ve de bu hizmetler için çalışıyoruz. Yaşadığımız şehir Bursa. Farklı medeniyetler ev sahibi yaptı, ev sahipliği yaptı. Özellikle Osmanlı’nın ilk başkenti olması hasebiyle de o izleri de ziyadesiyle bünyesinde barındıran üç milyar iki yüz bin nüfusa sahip. Hem belediyemiz olarak hem de kurum ve kuruluşlarımızla daha iyi bir Bursa oluşturacağız. Ortak altında kalarak güzel, önemli çalışmalara. imza atıyoruz. Deprem malumunuz altı Şubat’ta elli iki bin kaybımız var. Binlerce insanımız yaralandı. Binlerce hanımefendi, beyefendi, eşini kaybetti, çocuklarını kaybetti. Birçok acılar da yaşandı. Bölgemizde bir deprem bölgesi olması hasebiyle özellikle deprem için üzerimize düşen çok büyük sorumluluklar var. Daha acil, daha insani adımlar atmamız gerekiyor. Belediye olarak şu an halihazırda devam eden on dört sahte noktada kentsel dönüşüm çalışmalarımız var.” dedi.

Aktaş; “Yine tarihi ayağa kaldırmak adına başta Hanlar Bölgesi olmak üzere yaptığımız restorasyon ve dönüşüm çalışmaları var. Şehirlerde müthiş bir yoğunlaşma var. Kanalizasyon dairesindeki organizasyonunda paydaşlarından bir tanesi BUSKİ, diğeri ise Büyükşehir Belediyesi. Açıkçası kayıp başarıları yüzde yedilerin altında. Türkiye’nin bu konudaki hiç tevazu yapmayacağım birinci bir belediyesiyiz. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle de ödül alma imkanına sahip olduk. Sistemlerimizi ve altyapılarımızı geliştiriyoruz.

Tabii değerli dostlar bizler idareci olarak işin başındayız. İşin planlamasını yapıyoruz. Sahada direksiyon başında, işin başında dere kenarında, derenin içinde veya görevi neredeyse orada işini aşkla yapan çalışma arkadaşlarımız var. Bu hizmetleri her türlü şartta yorulmadan, alın terini dökerek ortaya koyan bu işleri yapan arkadaşların tabii üstün gayretleri var. Onları hep ifade etmem lazım. İki yıl önce olağanüstü bir kar yağışı olmuştu biliyorsunuz ve İstanbul’da sistem çökmüştü. Ben kendim de sabahlara kadar ayaktaydım. Ekiplerimizi yönlendirdim.

Bu açıdan iş sağlığı ve güvenliği, iş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları ruhsal ve bedensel olarak korumak, çalışma hayatının en önemli konularından bir tanesidir. Az önce ben mesela evet orantı çok yüksek gördüm. Bana göre biraz eksik. Ben buna çok katılmıyorum. Ben de çok kat etmemiz gereken mesafe olduğunu düşünüyorum.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne göre çalışma ortamından sağlık ve güvenlik bir insan hakkıdır. Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların çalışmaları, sözleşme, tavsiye kararları ve metinleri de bu yöndedir. Gereken önem verilmediğini bu alandaki eksikliği, iş kadrolarına destek azaldığı, yaralanmalar ve ölümler olarak maalesef göstermektedir. Uluslararası Çalışma Örgütü ve Güvenlik Seçim Raporu’na göre meslek hastalıklarının tamamını önlemek mümkünken iş kazalarının ise yüzde doksan sekizinin önlenebilir kazalar olduğunu öngörülmektedir.

Avrupa Birliği’ne katılım sürecimizde sosyal bir tezahüratın önemli bir parçası olan iş sağlığı ve güvenliği alanındaki direktiflere uyum sağlamamız için bakanlığımız tarafından önemli çalışmalar yürütüldü. İş sağlığı ve güvenliği alanlarına yönelik birçok düzenleme yürürlüğe girdi.

Biz de yasal mevzuata etkin bir şekilde uymak için Büyükşehir Belediyemiz çatısı altındaki bütün birimlerde iş sağlığı ve güvenlik kültürünün geliştirilmesi için çalışıyoruz. İş sağlığı ve güvenlik sorunları çözümü için kurumsal farkındalık ve iş birlikleri arttırıyoruz. Gerek kendi bünyemizde gerek farklı kurum ve kuruluşların yaptığı iyi örnek uygulamalarını belediyemiz olarak çok sıkı ve ciddi bir şekilde takip ediyoruz. Ve şükürler olsun hem Büyükşehir Belediyesi olarak hem de işverenler olarak bu konuda öncü kurumlar arasına girdik.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası konuşmacıların sunumlarıyla konferans sona erdi.