DOLAR
34,4924
EURO
36,2075
ALTIN
2.963,79
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

Bursa Mevlevihanesi 98 yıl sonra yeniden açıldı

Bursa Mevlevihanesi 98 yıl sonra yeniden açıldı

ESRA CAN / TAHA TÜTÜNCÜ

Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olan Bursa Mevlevihanesi ve Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla yeniden açıldı.

Açılış törenine Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, AK Parti milletvekilleri, kaymakamlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

98 yıl aradan sonra yeniden hizmete açılan Mevlevihane, semahane, matbah-ı şerîf, Cünûnî Ahmed Dede Türbesi ve haziresi, dedegân hücreleri ve selamlık bölümlerinden oluşan dinî, sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yürütüldüğü bir kompleks işlevine sahip olacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, açılış töreninde yaptığı konuşmada, ecdadımızın mirasına sahip çıkmanın ulvi ve asli vazifemiz olduğunu belirterek, “Mevlânâ Hazretleri’nin vuslatının 750’nci yıl dönümü olan 2023 yılı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından genelgeyle ‘Mevlânâ Yılı’ ilan edildi. Bursa Mevlevihanesi’nin yeniden inşasının bu önemli yıla denk gelmesi de tarihe not düşmek bakımından ayrıca önemli” dedi.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da konuşmasında, Bursa Mevlevihanesi’nin kentin ve Türkiye’nin kültürel hayatına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Mevleviliğin hem iç hem de dış güzelliğe odaklandığını, dergahların sosyal dayanışma ve yardımlaşma görevi üstlendiğini belirterek, Bursa Mevlevihanesi’nin de bu özellikleri bünyesinde barındırdığını söyledi.

Ersoy, “Mevlevilik tabiri caizse hem iç hem de dış güzelliğe odaklanmıştır. Böylece, bir yandan kamil insan olurken diğer yandan da güzel sanatlara verilen önemle dergahlardan pek çok sanatkar yetişmiştir” dedi.

Bursa Mevlevihanesi’nin de bu özellikleri bünyesinde barındırdığını belirten Ersoy, “Bin altı yüz on beş yılında Sultan Birinci Ahmet’in isteğiyle Cuni Ahmet dede tarafından inşa edilen dergah gerek Bursa dışından gelenlerin manevi hayatını olgunlaştırırken güzel sanatlar alanında da bir mektep vazifesi görüyordu. Burada dört asır boyunca sema, meşler, hat, tezhip, duvar ve tavan işlemeciliği, ahşap oyma alanlarındaki incelikli çalışmalar yapıldı” ifadelerini kullandı.

Bu kapanacak 20 saniye