Tarih boyunca kişiler ve aile fertleri soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaşlar, istikrarsızlık, ekonomik krizler, mübadeleler, doğal afetler gibi nedenlerin yanı sıra maddi ve sosyal koşullarını iyileştirmek, kendileri ve ailelerine ilişkin beklentilerini geliştirmek amacıyla başka bir ülkeye veya bölgeye göç etmektedir.
Birleşmiş Milletler; toplumlar üzerinde ciddi etkisi görülen uluslararası ilişkilerin ve politikaların temel belirleyicisi hâline gelen bu durumu, Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu’nun imzalanmasını müteakip 2000 yılında başlayan bir gelenekle 18 Aralık gününü ‘Uluslararası Göçmenler Günü’ olarak kabul etmiş, dünya çapında göçmenlerin ve yerinden edilmiş insanların yaşamları ve sorunları konusunda bir farkındalık oluşturmayı hedeflemiştir.
Sebepler ne olursa olsun göç etmenin tek amacı umuttur. Bu umut, daha iyi bir yaşam, güvenli bir toplum, düzenli bir iş, kaliteli bir eğitim, daha iyi bir gelecektir. Ülkelerinden ayrılarak umut yolculuğuna çıkan göçmenleri; insan kaçakçıları, denizlerde yaşanan facialar, organ mafyaları, insan hakları ihlalleri ve göç ettikleri ülkelerde de dışlanma, ötekileştirme, ayrımcılık gibi pek çok sosyal ve ekonomik sorunlar beklemektedir.
Konumu itibariyle çok büyük göç dalgalarına tanıklık eden ülkemiz, tarih boyunca hiçbir ayrım yapmadan, zulüm, baskı ve şiddetten kaçan mazlumlara ev sahipliği yapmıştır. Diğer dünya devletlerinin aksine bütün zor koşullara rağmen asla sınırlarını kapatmamış, açık kapı politikası ile kimsenin dinine, diline ve ırkına bakmadan milyonlara kucak açmıştır.
Mazluma yardım, uluslararası hukukla ilgili olmanın da ötesinde geleneğimizin, inancımızın ve kültür bilincimizin, milli ve insani duygularımızın bir göstergesidir
Bu vesile ile başta ilimizde yaşayanlar olmak üzere ülkemize göç ederek barış ve huzuru bulan tüm göçmenlerin “18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü”nü kutlar, sağlık ve esenlikler dilerim.
Yakup CANBOLAT
Bursa Valisi
Bu kapanacak 20 saniye