DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Bursa’da Barış İçin Su Yürüyüşü Düzenlendi

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün işbirliğiyle Dünya Su Günü kapsamında “Barış için Su Yürüyüşü” programı gerçekleştirildi.

Bursa’da Barış İçin Su Yürüyüşü Düzenlendi
A+
A-

SUDE FİLİZ / TAHA TÜTÜNCÜ

Cumhuriyet Caddesi’nde başlayan yürüyüşe Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi İlçe Başkanı Adnan Kurtuluş, Bursa Milletvekili Mustafa Varank, çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı. Yürüyüşün ardından Hanlar Bölgesi’nde “Su Okuryazarlığı Projesi”nin lansmanı gerçekleştirildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, “Yirmi iki Mart, suyun önemini anlamak ve anlatmak üzere bilinçlenmek üzere gerçekleştirmiş olduğumuz Dünya Su Günü kutlamasına hoş geldiniz. Bu etkinlikte üç önemli değer ön plana çıkıyor. Birincisi her şeyimiz, geleceğimiz, çocuklarımız. İkincisi dünyanın ihtiyacı olan ve şu anda tehdit altında olan su kaynaklarımız ve üçüncüsü ise suyumuz, geleceğimiz ve çocuklarımız. Üçümüz birlikte bir yürüyüş yaptık. Su çok önemli. Her zamankinden daha fazla önemli hale gelmeye başladı ve bunun bilinçlendirilmesi yeni nesiller tarafından bu bilincin kuşatılması, hayat için, gelecek için son derece önemli. Bu emaneti onlara yüklemek için bu çalışmayı yapıyoruz. Birlikte bunu il düzeyinde güçlü, başarılı bir şekilde yapabildiğimiz için Büyükşehir Belediye Başkanımıza, onun yardımcılarına ve çalışan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar. Gençlere şunu hatırlatmak istiyorum. Beraber yürüdük. Bilincini arttırmak için su geleceğimiz ama siz bu ülkenin geleceğisiniz. Suya daha iyi sahip çıkabilme bilinciyle yürüdük. Biz inanıyoruz ki sizler suya sahip çıktığınız gibi bu ülkenin bayrağına, toprağına, taşına her bir parçasına da sahip çıkacaksınız. Küçük bir yürüyüş yaptık. Bu inanıyorum ve istiyorum ki hepiniz için güçlü büyük hikayelerin başlangıcı olur. Bu düşünceyle sizleri selamlıyorum. Tekrar bu su gününü birlikte bütün okullarımızda coşkuyla, heyecanla ve nitelikli bir şekilde kutlayabildiğimiz için katılımcılara ve destek sunan bütün herkeslere teşekkür ediyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş burada yaptığı konuşmada, “Su hayatımızın her alanını kapsayan çok önemli bir ihtiyaç maddesidir. Su olmadan ne biz yaşayabiliriz ne de başka canlılar. Bu sebeple çocuklar siz gerçekten kıymetlisiniz. Evet Bursamızın ülkemizin geleceğisiniz ama suyumuza sahip çıkmak, tasarruf etmek, doğru kullanmak adına biz bir bilinç oluşturmaya çalışıyoruz. Unutmayalım ki, akarsudan abdest alırken bile suyu ziyan etmememiz gerektiğini vaaz eden bir inanca sahibiz.

Bursa olarak hep bilinen bir şey var Bursa bir su şehridir kaynakları hemen yanı başında diye. Bu yanlış bir bilgi. Onu söyleyeyim. Bursa kesinlikle eskisi gibi su bolluğu olan bir şehir falan değil. Ha bir kıtlığı falan yok onu söyleyeyim ama beraberinde de bolluğu falan da yok. Artık üç buçuk milyon nüfusu olan ve açıkçası on yedi tane organize sanayi bölgesi olan bir şehiriz biz. Dolayısıyla benim bu noktadaki tavsiyem ne? Çocuklar, dişlerimizi fırçalarken de elimizi yüzümüzü yıkarken de hatta anne ve babalarımızı da üretimde de, sanayide de suyu kullanırken de hep tasarruflu olmamız gerektiğini. Onlara da söyleyelim. Bizler de uygulayalım.

Bursa birçok konuda ilkleri gerçekleştirmiş bir şehir. Biz geçen yıl bizatihi saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın eşleri Emine Erdoğan hanımefendinin elinden ödülümüzü aldık. Kayıp kaçakta yani suyun kaynağından çıkıp şehre gelişindeki kayıp kaçağı en fazla engelleyen şehir olarak yüzde yirminin altında yüzde on dokuza düşürdük. Türkiye birinciliği ödülünü aldık.

4 Mayıs 2023 tarihinde yürürlüğe giren Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında ülke genelinde bütün sektörlerde su verimliliği bilincinin oluşturulması için kardeş şehir uygulaması başladı. Kahramanmaraş, Yozgat illerinden sonra yine Şanlıurfa ve Rize illerini de belediyeleriyle dört tane belediyeyi bize kardeş belediye olarak bağladık ve yaptığımız bilinçlendirme çalışmalarıyla onlara da örnek oluyoruz.

Kıymetli çocuklar bugün BUSKİ ve Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü’yle gerçekleştirdiğimiz ‘Su Damlalarının Peşinde’ projesiyle, okul öncesi ve ilkokul öğrencileri olarak sizler bizlerle berabersiniz ve bu önemi sizlerle beraber bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bursa Milletvekili Mustafa Varank, “Su olmazsa hiçbirimiz yaşayamayız. Dünya yok olur. Bütün canlılar yok olur. Bütün bitkiler yok olur. Onun için suyumuza sahip çıkmamız lazım. Suyumuza nasıl sahip çıkacağız? Biliyor musunuz çocuklar? Çok özür dilerim. Ne yapmayacağız? İsraf etmeyeceğiz değil mi? Sularımızı boşa akıtmayacağız. Sularımızı hiçbir zaman kirlet. Diyeceğiz. İhtiyacımızdan fazla harcamayacağız. Bunu yaparsak suyumuza sahip çıkarız. Bakın Türkiye öyle çok su zengini bir ülke değil ha. Suyumuzun tükenme ihtimali var. Onun için. Sularımızı israf etmeyeceğiz. Tıpkı bugün nasıl bir farkındalık yaptık? Milli Eğitim Bakanlığımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş abiniz böyle bir etkinlik düzenledi. Her günü böyle bileceğiz. Sularımıza sahip çıkacağız. Zaten Alinur Aktaş başkanı tanıyorsunuz değil mi? Siz. Seviyor musunuz? Evet. Ben de çok seviyorum. O bu şehri suyla buluşturmak daha fazla su getirmek için de. çok çalışıyor. Ama başka şeyler de yapıyor. Bakın bu meydanı gördünüz değil mi? Bu meydan bundan bir sene önce yoktu. Burada binalar vardı. Kötü kötü çirkin binalar vardı. Alinur Aktaş. Başkanımız o binaları yıktı. Şöyle yemyeşil, çok güzel bir meydanı Bursa’mıza, çocuklarımıza kazandırdı.” şeklinde konuştu.

Program sonunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş çocuklara hediye dağıttı.