DOLAR
34,7264
EURO
36,6258
ALTIN
2.962,66
BIST
9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
13°C
Bursa
13°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
17°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
yildirimwebbanner

Bursa’da şap hastalığı alarmı: Hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı

Bursa’da şap hastalığı alarmı: Hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı
A+
A-

Osmangazi’nin Yeniceabat Mahallesi’nde 2 Aralık Pazartesi günü yapılan incelemelerde büyükbaş hayvanlarda şap hastalığına rastlandı. Hastalığın görülmesinin ardından, çevre mahalleleri de kapsayan sıkı önlemler alındı. Osmangazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, hayvan hareketlerinin durdurulduğu mahalleler arasında Armutköy, Yunuseli, Alaşar, Çukurca, Panayır, Çeltik, Nilüferköy, Aksungur, Ahmetbey, Çağlayan, Gündoğdu, Dürdane, Selçukgazi, Karabalçık, Demirtaş, İsmetiye, Küçükbalıklı, Çekirge ve Dobruca yer alıyor.

Muhtarlıklara Talimat Gönderildi

Osmangazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından mahalle muhtarlarına gönderilen yazıda, belirtilen mahallelerde hayvan giriş-çıkışlarının yasaklandığı ve karantina sürecinin başladığı bildirildi. Ayrıca bölgede aşılamaların hızlandırılacağı, hastalığın tespit edildiği ahırlarda dezenfeksiyon çalışmalarının yapılacağı kaydedildi.

Muhtarlar, mahalle sakinlerini alınan tedbirlere uymaları konusunda bilgilendirirken, çiftçilere de hayvan sağlığına ilişkin uyarılar yapıldı.

Şap Hastalığı Nedir?

Şap hastalığı, özellikle büyükbaş hayvanlarda görülen, yüksek bulaşıcılık oranına sahip viral bir hastalık olarak biliniyor. Sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlarda ağız ve ayak bölgelerinde yaralar, salya artışı ve ateş gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık, hem ekonomik kayıplara hem de hayvancılık sektöründe ciddi krizlere yol açabiliyor.

Uzmanlar, hastalığın yayılmasının önlenmesi için sıkı karantina tedbirlerinin büyük önem taşıdığını belirtiyor. Ayrıca, hastalığın insanlar için doğrudan bir tehdit oluşturmadığı, ancak hayvancılık sektörüne olan etkisinin ciddi olabileceği ifade ediliyor.