DOLAR
32,3243
EURO
34,7527
ALTIN
2.392,58
BIST
10.251,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Açık
25°C

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan Kredi Kartlarına ve İhtiyaç Kredilerine Uyarı!

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine getirilmesi planlanan düzenlemelerde ise düşük limitli kartlar ile 100 bin lira altı ihtiyaç kredilerine kısıtlama getirmenin akıldan bile geçmemesi gerektiğini söyledi.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan Kredi Kartlarına ve İhtiyaç Kredilerine Uyarı!

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kredi kartları ve ihtiyaç kredilerine getirilmesi planlanan kısıtlamalara ilişkin uyarılarda bulundu. Aran, 100 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredilerine ve asgari ücret limiti 20 bin liraya kadar olan kredi kartlarına kısıtlama getirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Sıkı Para Politikası Uygulanıyor

Aran, enflasyonla mücadele için sıkı para politikasının uygulandığını ve faizin güçlü bir enstrüman olarak kullanıldığını söyledi. Bankaların zorunlu karşılık olarak yatırdıkları önemli miktarların 15 gün öncesine kadar nemalanmadığını belirten Aran, bunun faiz maliyetlerini artırdığını ve bankalar için ciddi bir sıkılaşma anlamına geldiğini kaydetti.

Tasarrruf Sahibinin TL’ye İnanması Gerekiyor

Zorunlu karşılıklara faiz ödemesinin henüz kağıt üzerinde olduğunu ve alınıp alınamayacağının da belli olmadığını belirten Aran, tasarruf sahiplerinin TL’ye inanması gerektiğini vurguladı. Aran, “Ülke olarak tasarruf sahibinin TL’ye inandırmayı başarabilecek miyiz hep birlikte göreceğiz. Tasarruf sahibi inanmazsa başarı güçleşir.” dedi.

Kredi Büyümesi İçin TL Mevduata İhtiyaç Var

2024 yılında bankalarda en önemli sorunun tasarruf sahiplerini TL mevduata inandırmanın yanı sıra bu kredi oranlarıyla doğru müşteriye kredi kullandırarak kredi büyümesini sağlamak olduğunu söyleyen Aran, “Mevduat tarafından bu daha zor. Bu maliyet oranlarında kredi kullanmada bir iştahsızlık var. Kredide yatay seyreden bir yıldayız. Kredi kullandırmak mümkün olmazsa da bu karlılıkları yapabilmek mümkün olmayacak.” dedi.

Ticari Kredilerde Ayrım Yapılması Gerekiyor

Ticari kredilerde de ayrım yapılması gerektiğine işaret eden Aran, yatırım, ihracat, turizm ve tarım gibi stratejik alanları diğerlerinden ayırmak gerektiğini söyledi. Aran, “Bize döviz getirecek olan ihracat, turizm kredilerinde kısa vadede cazip oranlarla kampanya yapılacaktır, kredi olacaktır. Limitlerine kısıtlama getirmek kaydıyla bu alanda faaliyetlerin devamı sağlanacaktır.” diye konuştu.