Bursa Nakliyat Taşıyıcıları ve Komisyoncuları Derneği Başkanı Fuat Çelik, Uludağ Gazetesi mikrofonuna konuştu. Başkan Çelik, park sıkıntısından, trafik problemine kadar yaşadıkları sorunlardan bahsetti. Bursa’ya acilen yeni bir tır parkı yapılması gerektiğini dile getirdi.
SUDE FİLİZ / TAHA TÜTÜNCÜ
Konuşmasına kendini tanıtarak başlayan Çelik, “1976’da Ağrı doğumluyum. 1996 yılından beri de nakliyatçıların içinde görevde bulunuyoruz. Kendim de aynı zamanda esnafım. Türkiye’nin bütün kamyoncuları buradan kendine iş alıp Türkiye’nin her yerine gitmektedir. Bu sektörde yıllardır çalışıyoruz. Türkiye’nin her yerinden gelen şoförlerimizi en güzel şekilde ağırlamaya çalışıyoruz. Sorunlarıyla, işleriyle alakalı her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Burada gerek sosyal yaşantıları olsun, gerek iş sahaları olsun elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.
Dernek yapısından bahseden Başkan Çelik, “Bursa’da fabrika saraylarımız var. Derneğimiz olarak Nilüfer, Yenişehir, Gürsu, Kestel, İnegöl gibi yerlerde bulunan sanayi bölgelerine şoför arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz. Buradaki yüklerini alırlar, Türkiye’nin çeşitleri noktalarına götürürler. Bursa’dan Konya’ya, Konya’dan Hakkari’ye, Hakkari’den Çanakkale’ye, Çanakkale’den Van’a kadar bütün şehirlerimize yüklerimizi götürürler. Örneğin Adana’dan karpuz gelir, Bursa’dan Ağrı’ya şeftali gider, Çorum’dan leblebi gelir. Bu şekilde her yöreden, her türlü yükler, her yöne gidiyor. Kefen bezinden emziğe kadar taşıyan sektörlerden biriyiz. Tabi bu hizmetleri yaparken de çok fazla yoruluyoruz. Bizde şehrimize yakışır bir şekilde bu kardeşlerimizi ağırlamaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Şu anda kullandıkları park alanının sıkıntısına değinen Fuat Çelik, “Eskiden park alanımız yeterliydi. Ancak son zamanlarda şoförlerimiz, araçlarımızı saraylarımız, fabrikalarımız çoğalıyor ve nüfusumuz da artıyor. Böyle olunca bulunduğumuz bölgeler de yetersiz kalıyor. Böyle olunca araç park sorunumuzda artıyor. Böyle olunca da küçük yerimiz daha da küçülüyor. Her şey büyüyor biz küçülüyoruz. Haliyle yetersiz kalıyoruz. Garajımız da yetersiz kalıyor, bulunduğumuz alan da yetersiz kalıyor.” söyleminde bulundu.
Yeni park alanlarının nereye yapılabilir sorusunu yanıtlayan Çelik, “Yeni park alanları çevre yollarına yapılmasını istiyoruz. Bursa’nın dışında olması bizim için daha da avantajlı. Çünkü en azından trafik açısından rahat, hava kirliliği açısından rahat, kamyoncu ve tırcı arkadaşlarımız için de rahat ve konaklamaları için bir alan olmasını istiyoruz. Şehrimizin trafiğinin rahatlaması için de bu yeni alan önemli olacaktır.” ifadeleriyle yanıt verdi.
Araç bakım ve onarım sorunlarını belirten Çelik, “Bizim bulunduğumuz garajlarda araç bakımlarımız pek yok. Araç bakımları hemen yanımızda bulunan Otosansit bölgemizde yapılıyor. Garajımızın içerisinde şu an lastik, branda ve aksesuar ihtiyaçlarını giderebilecekleri alanlar mevcuttur. Ama gideceğimiz yerlerde bu tip bakım ve onarım yerleri olması bizim için büyük avantaj olur.” dedi.
Tır parkının taşınmasının Bursa’nın gündemi olan trafik sorununun çözülmesinde başlıca rol oynayacağını söyleyen Başkan Fuat Çelik, “Tır parkının taşınması bu bölgedeki trafiği kesinlikle rahatlatacaktır. Tır parkının ne kadar büyük olması, ne kadar şehrin dışında olması bizim özgürce hareket etmemiz demektir. Özgürce hareket etmemizden kastım şudur ki; en azından şehrimizin bütün yükünü kaldırmış oluyoruz, şehrimizin trafiğini, hafifleştiriyoruz, istediğimiz şekilde hareket edebiliyoruz. Örneğin 10 ilimizde büyük bir deprem yaşadık. O gün 13 aracımızı buradan anında hareket ettirdik. Ancak trafik dolayısıyla bunu hızlı bir şekilde yapamadık. Çünkü parkımız artık şehrin içinde kaldı. Tırlarımız bu yüzden hızlı hareket etmedi. Bu yüzden şehrin dışında ve büyük olması bizim için çok büyük avantaj olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Mola zamanlarında kamyoncu ve tırcılarının sorunlarını dile getiren Çelik, “Otobanların genelde sağında ve solunda parklar var. Park alanlarında her hangi bir lavabo ve el-yüz yıkama yeri yok. Orada şoför arkadaşlarımız yemeklerini yiyecekleri zaman tırın orta kısmında tezgâhları vardır. Orada tüpünü koyar yemeğini yapar. Yemeklerini yedikten sonra orada ellerini yıkayacak, lavaboya gidecek bir yerleri yok. Buralara bir konteyner yapıldığı zaman kamyoncu ve tırcı arkadaşlarımız için daha sağlıklı bir yer haline gelebilir. Bunu eğer Bursa’da yaparsak, bu konforu yaşayan tırcı arkadaşlarımız diğer illere bunu yayarak tüm Türkiye’de bu hizmetin oluşmasını sağlayabilir. Kışın çok mağdur oluyorlar. Kışın brandaları yüklerin üstüne örttükleri zaman elleri buz gibi oluyor. Soğukta o ipleri çektikleri zaman o yorgunluk onlara yetiyor. Orada bir de tezgâhını açıp yemek yapmak bu yorgunluğu daha da arttırıyor. Aslında Türkiye için çok güzel bir proje olacak. Devletimiz belki böyle bir projeye destek verir ve bu hizmeti hayata geçirir. Bu çalışmada en çok mutlu olacak arkadaşlarımız kamyoncu ve tırcı arkadaşlarımız olacaktır.” dedi.
Bu kapanacak 20 saniye