DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Çalışanlar iş yerinden kreş desteği bekliyor

Çalışanlar iş yerinden kreş desteği bekliyor
A+
A-

Çalışan anne ve babalar ile gerçekleştirilen araştırmaya göre iş yerlerinin yüzde 95’inde kreş hizmeti bulunmazken, ebeveynlerin yüzde 69’u çocuklarının kreş hizmeti için aylık ortalama 1.000 ila 4.000 TL arasında ücret ödediğini belirtiyor. Çalışanlar servis kullanmak yerine çocuklarını kreşe kendileri bırakmayı tercih ederken, araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 81’i iş verenlerinden kreş desteği talep ediyor.

Avansas, iş dünyasının gündemindeki gelişmeleri araştırmaya devam ediyor. Okulların açılmasıyla birlikte çalışanlar, günlük yaşantılarını çocuklarının düzenine uyum sağlayarak organize ediyor. Bu kapsamda ebeveynlere iş yerlerinin 5 yaş ve altındaki çocukları için sunduğu olanaklar, kreş tercihleri ve aylık giderleri soruldu. 

Her 100 Çalışandan 81’i İş Yerinden Kreş Desteği Bekliyor

Türkiye genelinde, Avansas müşterisi ve çalışan anne, babaların katıldığı araştırmaya göre her 100 işletmeden sadece 5’i çalışanlarına kreş hizmeti sunuyor. Çalışanların neredeyse yarısı çocuğuyla veya çocuklarıyla eşinin ilgilendiğini belirtirken, yüzde 35’i ise diğer aile bireylerinin çocuklarının bakımını üstlendiğini söyledi. Artan aylık giderler nedeni ile çalışanların yüzde 81’i iş yerlerinde kreş desteği verilmesini talep ettiğini aktardı.

Bu kapsamda çalışanların çocukları için ayırdıkları kreş bütçesi de dikkat çekti. Çalışanların yüzde 25’i kreş için 3-4 bin TL arasında ücret ödediğini belirtirken, yüzde 23’ü bin ila 2 bin TL arasında, yüzde 21’i 2-3 bin, yüzde 12’si 4 bin TL ve üzeri, yüzde 5’i ise ücretsiz kreş hizmeti kullandığını belirtti.  

HER 4 İŞ YERİNDEN 3’Ü ÇALIŞAN ÇOCUĞU İÇİN DESTEK SUNMUYOR

Araştırma kapsamında “İşyerinizde çalışanların çocuklarına yönelik herhangi bir destek sunuluyor mu?” sorusuna 100 çalışandan 75’i “Hayır” yanıtını verdi. Öte yandan 100 iş yerinden 10’u özel sağlık sigortası uygularken, 8’i çalışanlarının çocukları için okul-kırtasiye ihtiyacını karşıladığı, 5’inde ise bayram hediyesi uygulamasının yapıldığı belirtildi.

ÇALIŞANLAR KREŞ İÇİN SERVİS HİZMETİ KULLANMAK İSTEMİYOR

Mesai saatlerinin yoğunluğu ve servis ücretleri de göz önüne alındığında ebeveynlerin çocuklarını kreşe nasıl bıraktığı da merak konusu oldu. Artan aylık bütçeler nedeniyle çalışan anne babaların yüzde 60’ı servis kullanmak yerine çocuklarını kendi imkanlarıyla kreşe bırakmayı tercih ettiğini belirti. Çalışan ebeveynlerin yüzde 32’si çocuklarını kreşe eşinin bıraktığını belirtirken, yüzde 8’i ise aile bireylerinin destek olduğunu söyledi.

EVE YAKIN KREŞ TERCİH EDİLİYOR

Araştırmaya katılan ebeveynler, kreş seçimini yaparken evlerine yakın olmasını tercih ediyor. Çalışanların yüzde 70’i belirledikleri kreşin eve, yüzde 20’si ise iş yerine yakın olmasına dikkat ettiğini söyledi. Mesai saatleri de çocuklarını kreşten alacak ebeveynler için önem taşırken, çalışanların yüzde 67’si çocuğunun kreşe gidiş-çıkışına göre çalışma saatlerini düzenleyebildiğini paylaştı.

“Çocuğunuzu işyerine getirmek zorunda kalıyor musunuz?” sorusuna ise çalışanların yüzde 53’ü “Hayır” yanıtını verirken, 100 çalışandan 42’si nadiren de olsa çocuklarını iş yerine götürdüğünü söyledi. İmkanı kısıtlı olan çalışanların yüzde 3’ü sıklıkla, yüzde 2’si ise her zaman çocuğunu iş yerine götürmek zorunda kaldığını aktardı.