DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
20°C
Bursa
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Açık
20°C

CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, TBMM’ye yoksulluk önergesi sundu

A+
A-

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, ülkede yaşanan yoksulluğun araştırılması için TBMM’ye Meclis Araştırma Önergesi sundu.

Özkan sunduğu önergede ”Ülkemizde ki yoksulluğun boyutlarının araştırılması, yoksulluktan etkilenen aile ve çocukların sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Anayasanın 98. Ve İç Tüzüğün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.” ifadelerini kullandı.

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan tarafından sunulan önergede şu ifadeler yer aldı:

”Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Ocak-Haziran 2022 dönemine yönelik sosyal yardım verileri, Türkiye’deki toplumsal bunalımı bir kez daha gün yüzüne çıkarmış, ülkemizdeki yoksulluğun giderek derinleşen boyutlara ulaştığını gözler önüne sermiştir. Bakanlığın verileri, oturulamayacak derecede bakımsız ve sağlıksız hane sayısının 16 bin 424’e ulaştığını, 10 bin 498 hanenin çocuklarının öz bakımını kendi imkanları ile sağlayamadığını, 2 milyon 345 bin hanenin elektrik faturasını, 330 bin 804 hanenin ise doğalgaz faturasını ödeyemediğini ortaya koymuştur.

Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nce paylaşılan en çarpıcı veri ise çocuklarının beslenme ve öz bakımını kendi imkanları ile sağlayamayan ailelere yönelik veriler olmuştur. Buna göre, çoklu doğum ile dünyaya gelen çocukların bulunduğu muhtaç hanelerde yaşayan 21 bin 130 çocuk yardıma muhtaçtır. Ekonomik istikrarsızlığın hane halkı refahı üzerinde olumsuz etkiler yaratmakla birlikte bu olumsuzluğun yoksul nüfusu daha fazla etkisi altına aldığı görülmektedir.

Türk-İş tarafından yapılan araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için ihtiyacı olan para yani açlık sınırı 6 bin 590 TL’dir. Aynı araştırmada yoksulluk sınırı ise 22 bin 442 TL olarak belirlenmiştir.  

Asgari yaşam koşullarının gerektirdiği temel gereksinimlerden uzak kalma durumu olarak tanımlanan yoksullukla, çocukların karşılaşma ve olumsuz etkilerine maruz kalma riski yetişkinlere oranla daha yüksektir. Yoksulluk içinde yetişen çocukların sağlık, eğitim gibi en temel hizmetlere erişimleri son derece kısıtlı olmaktadır. Bu durum çocukların mevcut potansiyellerini tam olarak değerlendirememesine ve ileriki yaşlarında da yoksulluğa mahkûm olmalarına neden olmaktadır.

OECD’nin son verilerine göre, çocuk yoksulluğu konusunda üye ülkelerin ortalaması yüzde 12,8 olarak açıklanırken, Türkiye’de bu oran yüzde 20’nin üzerinde bulunmaktadır.

Söz konusu olumsuzluklar nedeniyle ülkemizde ki yoksulluğun boyutlarının araştırılması, yoksulluktan etkilenen aile ve çocukların sorunlarının tespiti ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Anayasanın 98. Ve İç Tüzüğün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.”