DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Çiftçinin adı yok

Çiftçinin adı yok
A+
A-

Ekonomide Reform Paketi’ni değerlendiren CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, “AKP’nin gündeminde çiftçinin, tarımın olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Pandeminin başında açıklanan İstikrar Kalkanı Paketinde çiftçiye 1 kuruş bile destek vermeyen AKP yönetimi son açıkladığı Reform Paketi’nde de yine çiftçiye bir kelime bile yer vermemiş. AKP tarımı da çiftçiyi de gözden çıkarmış” dedi.

AKP’nin 19 yıllık iktidarı döneminde 23 farklı ekonomi paketi açıkladığını kaydeden Sarıbal, “Açıklanan paketlerin ülke ekonomisine bir katkısının olmadığının farkındayız. Ama kâğıt üstünde bile olsa çiftçinin açıklanan paketlerden dışlanması bize AKP için çiftçinin yok hükmünde olduğunun en bariz göstergesi” diye konuştu. Sarıbal, konuya ilişkin şu görüşleri dile getirdi:

“Geçen yıl pandeminin başında, ülkelerin tarımsal üretimin önemine vurgu yaparak çiftçisine destek olduğu bir dönemde, bütün kesimlere destek amacıyla ‘İstikrar Kalkanı Paketi’ açıklandı. Çiftçiye 1 kuruş verilmedi. Şimdi de Ekonomide Reform Paketi açıkladılar yine çiftçi yok.

AKP döneminde tarım tam bir çöküş yaşarken, iki yıldır uygulanmakta olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ise tarımdaki veriler daha da kötüleşmeye başladı. Tarım Bağ-Kur’lu sayısı Haziran 2018 tarihinde 690 bin kişi iken 147 bin kişi azalarak Aralık 2020 tarihinde 547 bin kişiye düştü. Yine aynı dönemlerde tarımda çalışan sigortalı 47 bin kişi iken bugün 31 bin kişiye düştü.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi çiftçinin Haziran 2018 tarihinde bankalara borcu 96,9 milyar TL iken 33,6 milyar lira artarak 130,5 milyar liraya ulaştı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde çiftçinin borcu %32 arttı.

Çiftçi üretimden çıkıyor

Çiftçi üretimden kaçıyor, köyünü, tarlasını terk ediyor, borcu artıyor buna karşın AKP döneminde ithalat rekorları hız kesmiyor. Canlı hayvandan, buğdaya, arpa, mısır, pamuk, soya, mercimeğe kadar ülkemizde üretilmesi mümkün tüm ürünlerde ya dünya rekoru kırıyoruz ya da Cumhuriyet döneminin ithalat rekoru kırıyoruz.

Çiftçi hayatından memnunsa neden çiftçiliği bıraksın, para kazanıyorsa neden kredi kullansın. Çiftçi borç ve hacizlerle boğuşurken açıklanan son pakette çiftçinin sorununa yönelik tek bir çözüm yok.

Bunun adı şudur; AKP ve Saray Rejimi ülke tarımını, ülke çiftçisini gözden çıkarmış. Ama anlamadıkları şey şu, düne kadar üretmek yerine daha ucuz diye ithalatı önemsiyorlardı. Devletin kaynakları ithalata akıtılıyordu. Ama şimdi ithalat üretmekten daha pahalı. Örneğin daha yeni Toprak Mahsulleri Ofisi mısır ithalatı için ihaleye çıktı. Çiftçiden tonunu 1350 liradan aldıkları mısırı şimdi 1800 liradan dışarıdan almaya çalışıyorlar. Buna rağmen çiftçiye gereken desteği vermiyorlar. Açıkladıkları “Reform”larda çiftçinin adını bile anmıyorlar.”

Bakan başarısızlığını övgülerle kapatmaya çalışıyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “Türkiye açısından her yüzyılın bir lideri vardır. Bu yüzyılın lideri de Recep Tayyip Erdoğan’dır” açıklamasını da eleştiren Sarıbal, “Tarım Bakanı, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi dedikleri tek adam keyfi yönetiminde tarımda yaşanan başarısızlığı örtmek için Erdoğan’a övgüler düzüyor ama tarımdaki çöküş bu övgülerle kapanmayacak kadar büyük” dedi.