DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Açık
25°C

Diyabet hastalığının görülme sıklığı hızla artıyor

Diyabet hastalığının görülme sıklığı hızla artıyor
A+
A-

Diyabet hastalığı, pankreasın yeterince insülin üretememesi veya vücut tarafından insülinin doğru kullanılamamasından kaynaklanan, kan şekerinin yükselmesi ile karakterize kronik bir hastalıktır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 2021 yılında dünya genelinde 529 milyon diyabet hastası bulunuyordu. Bu sayı 2050 yılında 1,3 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Diyabet, her yaş gurubundan insanı tehdit ediyor. Dünyada her 6 saniyede bir kişi diyabet hastalığına bağlı sorunlar nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Diyabet hastalığının artmasında, hareketsiz yaşam tarzı, doğal beslenmenin yerine hazır gıda tüketiminin artması, spor yapma alışkanlığının olmaması ve stresin artması gibi faktörler etkili oluyor.

Diyabetin önlenmesinde, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam tarzı oldukça önemli.

Sağlıklı beslenmede, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi, yeterli ve dengeli beslenme sağlanması, fazla kiloların verilmesi ve sigara tüketiminden uzak durulması gerekiyor.

Hareketli yaşam tarzı için ise haftanın en az 5 günü düzenli olarak en az 30 dakika orta yoğunlukta aktivite yapılması, örneğin tempolu yürüyüş yapılması öneriliyor.

Diyabet hastalarının ise, tedavilerini düzenli olarak takip etmeleri, ilaçlarını zamanında kullanmaları ve doktorlarının önerilerine uymaları gerekiyor.