DOLAR
32,3487
EURO
34,7293
ALTIN
2.419,83
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
20°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Açık
20°C

Dolar 29 TL’yi aşarak yeni zirvesini gördü

Haftaya yükselişle başlayan dolar, 29 TL’yi aşarak yeni zirvesini gördü. Euro ise 31,18 TL’den başladı.

Dolar 29 TL’yi aşarak yeni zirvesini gördü
A+
A-

Yurtiçinde gözler asgari ücret görüşmelerine kilitlendi. Asgari ücretteki artış, hem asgari ücretlileri hem de tüm çalışanların maaşlarını etkiliyor. Öte yandan asgari ücretteki artış enflasyon rakamlarında da yukarı yönlü etki yaptığı için piyasalar tarafından da dikkatle izleniyor.

TCMB’nin yaptığı çalışmalara göre asgari ücretteki artışın genel ücret seviyelerine yansıması durumunda her yüzde 10’luk artışın tüketici fiyatlarını yüzde 1-1,2 puan artırdığını ortaya koyuyor. Geçtiğimiz yıl yıl ortasına doğru beklentileri aşan enflasyon rakamları nedeniyle haziran ayında bir kez daha zam yapılmıştı. Ancak bu yıl için bakan enflasyona ilişkin tüm göstergelerin aşağı yönlü olması nedeniyle tek zam yapılacağını açıkladı. Net asgari ücret şu anda 11.402 TL.

Merkez Bankası rezervleri, mayıs sonundan bu yana 41,7 milyar dolar artarak 140,1 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Piyasalar bu hafta yurtdışındaki Merkez Bankalarının faiz toplantılarına odaklandı. Bu hafta Fed, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararlarını açıklayacak.

ABD’de açıklanan beklentilerin altına gerileyen enflasyon rakamlarının piyasalar Fed’in 2024’ün ilk yarısında faiz indirimlerine başlayacağını düşünüyordu. Bu da piyasada fiyatlamalara yansıyordu. Ancak Fed Başkanı Powell geçtiğimiz günlerde “Faiz artırmaya devam edebiliriz. Daha fazla veri görmemiz gerek.” şeklindeki açıklamalarıyla iyimserliği yumuşatmıştı.

Geçtiğimiz cuma açıklanan ve beklentilerin üstünde gelen tarım dışı istihdam verisi ile gelir artışları Fed Başkanı Powell’ı haklı duruma sokabilir. Piyasanın ve Fed’in nihai yönü yarın TSİ 16:30’da açıklanacak ABD enflasyonuyla şekillenecek.

Fed kararını Çarşamba günü saat 21:00’da açıklayacak.

Avrupa Merkez Bankası ile İngiltere Merkez Bankası’da faiz kararlarını perşembe günü açıklayacak. Her 3 Merkez Bankası’nın da politika faizlerini sabit bırakması bekleniyor.

İçerde ise bugün cari açık, işsizlik ve sanayi üretim rakamları açıklanacak.

Türkiye’nin cari açığının 45,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ekim ayında cari açığın dış ticaretteki açığın azalmasının etkisiyle 750 milyon düzeyinde fazla vermesi bekleniyor.

Sanayi üretiminin ise yüzde 2,09 düzeyinde artması bekleniyor. Sanayi üretimi eylül ayında yüzde 0,1 azalmıştı.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, iş dünyası ile toplantılarına devam ediyor. Başkan Gaye Erkan, 11 Aralık Pazartesi İstanbul’da, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Toplantısı’na, 13 Aralık Çarşamba günü de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi ile İstişare Toplantısı’na katılacak.

TBMM’de bugün 2024 bütçe görüşmeleri başlayacak.

ETİKETLER: , ,