DOLAR
32,2155
EURO
34,7307
ALTIN
2.431,23
BIST
10.273,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C

Dolar/TL Beklentisi Düştü, Faiz Beklentisi Arttı

Merkez Bankası’nın aralık ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, dolar/TL beklentisi düşerken faiz beklentisi arttı.

Dolar/TL Beklentisi Düştü, Faiz Beklentisi Arttı
A+
A-

Merkez Bankası’nın yayınladığı aralık ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket dönemine göre 29,62 TL’ye geriledi. Aynı şekilde, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi de 39,46 TL olarak belirlendi. Ancak faiz beklentisi arttı; BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi yüzde 42,47’ye yükseldi. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de yüzde 42,50 olarak açıklandı.

Öte yandan, katılımcıların enflasyon beklentileri azaldı. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 65,39’a gerilerken, 12 ay ve 24 ay sonrası TÜFE beklentileri de düşüş gösterdi. Bununla birlikte, GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi yüzde 4,22’ye yükseldi. Ancak 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki ankete göre yüzde 3,29’a geriledi.

Dolar/TL Beklentisi Düşerken Faiz Beklentisi Arttı

Merkez Bankası’nın açıkladığı anket sonuçlarına göre, dolar/TL beklentisi önceki döneme göre düşüş göstererek 29,62 TL olarak belirlendi. Ancak faiz beklentileri artış gösterdi. BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi yüzde 42,47’ye yükselirken, TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de yüzde 42,50 olarak açıklandı.

Enflasyon Beklentileri Azaldı

Ankete katılan piyasa katılımcılarının enflasyon beklentileri azaldı. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 65,39’a gerilerken, 12 ay ve 24 ay sonrası TÜFE beklentileri de düşüş gösterdi. Bu durum enflasyonla mücadelede olumlu bir sinyal olarak değerlendirilebilir.

Büyüme Beklentisi Yükseldi

GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi önceki döneme göre yüzde 4,22’ye yükselirken, 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki ankete göre yüzde 3,29’a geriledi. Bu durum ülke ekonomisinin gelecek yıl için güçlü bir performans sergileyeceği yönünde olumlu bir işaret olarak yorumlanabilir.

ETİKETLER: ,