DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
14°C
Bursa
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C

DSÖ, Maymun Çiçeği Virüsünü Acil Halk Sağlığı Durumu Olarak İlan Etti

DSÖ, Maymun Çiçeği Virüsünü Acil Halk Sağlığı Durumu Olarak İlan Etti
20.08.2024
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünün hızla yayılması nedeniyle uluslararası bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. Virüsün iki farklı genetik türü bulunuyor ve özellikle çocuklar üzerindeki etkileri endişe verici.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün yayılmasını “uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu” olarak tanımladı. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, virüsün Klad 1 ve Klad 2 olmak üzere iki genetik türünün bulunduğunu belirtti. Özellikle geçen yıl ortaya çıkan Klad 1b türü, hızlı bulaşma hızı ve çocuklar arasında yüksek ölüm oranları nedeniyle endişe yaratıyor.

2023 yılı itibarıyla, maymun çiçeği vakalarında ciddi bir artış gözlemlendi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yaşanan vakalar, daha önce hiç vaka bildirmemiş olan Burundi, Ruanda, Uganda ve Kenya gibi ülkelerde de ortaya çıktı. Harris, küçük çocuklar ve çatışmalardan etkilenen savunmasız grupların virüsten daha fazla etkilendiğini vurguladı.

Maymun çiçeği virüsünün tedavi edici bir ilacı bulunmamakla birlikte, semptomatik tedavi yöntemleri etkili olabiliyor. Harris, çiçek hastalığı için geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı da koruma sağladığını ifade etti. Aşı, virüsü taşıyanlarla temastan sonraki dört gün içinde yapılması öneriliyor.

Harris, maymun çiçeği virüsünün yayılmasının durdurulabileceğini, ancak bunun için iyi bir gözetim ve temas takibinin gerekli olduğunu belirtti. Covid-19 ile karşılaştırıldığında, maymun çiçeği virüsünün yayılma şeklinin farklı olduğunu ve fiziksel temasla daha kolay kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Sonuç olarak, DSÖ, maymun çiçeği virüsünün yayılmasını önlemek için uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti ve ülkelerin şeffaf bir şekilde durum raporları sunmalarını önerdi.