Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

El Nino’nun etkisiyle Türkiye’de kar yağışı yakın

El Nino’nun etkisiyle Türkiye’de kar yağışı yakın
A+
A-

El Nino’nun etkisiyle Türkiye’de soğuk ve yağışlı kış bekleniyor

Türkiye’de yaz aylarının oldukça sıcak geçmesinin ardından, iklim bilimcileri El Nino’nun etkisiyle kışın sert ve yağışlı geçeceği konusunda uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

Ekim ayının ortasına kadar kısa bir kurak dönemin ardından, kasım ayından itibaren yağışların artması bekleniyor. Bu dönemde, yurdun iç kesimleri başta olmak üzere, tüm bölgelerde yağışlar görülebilecek.

Bazı uzmanlar, Ekim ayının 15-20’sinde Balkanlar üzerinden gelecek olan soğuk ve yağışlı bir sistemin, iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar yağışına neden olabileceğini belirtiyor.

Ekim ayının 27-29’unda ise kuzeyden gelecek olan bir sistem, hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düşmesine ve iç kesimlerde mevsimin ilk karının yağmasına neden olabilir.

Afyonkocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, “Bu sene özellikle sonbahar ve kış mevsimi bol yağışlı ve soğuk olacak gibi görünüyor” dedi.

Dr. Bozyurt, “El Nino’nun etkili olduğu yıllarda Türkiye’nin bol yağış aldığını görüyoruz. Bu seneki modeller de bu yönde işaret ediyor. Özellikle kasım ayından itibaren yağışların artması ve havanın soğuması bekleniyor” diye konuştu.

Soğuk hava dalgası etkisini artırabilir

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre, Ekim ayının ikinci yarısında soğuk hava dalgası etkisini artırabilir.

Tahminlere göre, Ekim ayının 20’sinden itibaren yurdun büyük bir bölümünde hava sıcaklıkları hissedilir derecede azalacak. Bu durumda, iç kesimlerde kar yağışı ihtimali de artacak.

Kış aylarında dikkatli olun

İklim bilimcileri, El Nino’nun etkisiyle Türkiye’de kış aylarının sert ve yağışlı geçebileceği konusunda uyarıyor. Bu nedenle, kış aylarında dikkatli olunması ve gerekli önlemlerin alınması tavsiye ediliyor.

Özellikle yurdun iç kesimlerinde yaşayan vatandaşların, kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklı olması gerekiyor.