DOLAR
34,4916
EURO
36,2345
ALTIN
2.961,18
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

GİRİŞİM SAVAŞÇISI KADINLAR GELECEĞE IŞIK SAÇIYOR

GİRİŞİM SAVAŞÇISI KADINLAR GELECEĞE IŞIK SAÇIYOR
A+
A-

Her girişim hikayesini başlatan bir kırılma noktası vardır. Onların hikayesinin de kimi ihtiyaçtan, kimi bir isyandan, kimi zorunluktan, kimi de hayallerini ertelemek istemeyen, iş dünyasında özgürce kanat çırpmak isteyen bir kadının inancından doğdu. Hayata geçirdiği projeleri ile toplumda ses getirecek çalışmalara imza atan Kadın Dostu Markalar Platformu, Farkındalık Kitaplığı’nın beşinci kitabı “Girişim Savaşçıları” platformun haber sitesi üzerinden yayınladı. Birbirinden değerli girişimci ruhlu kadınların hikayeleri ile renk kattığı kitap, bir fikri olan ancak adım atma cesareti bulamayan pek çok kadına ilham olacak.

Ekonomiyi canlandırmada önemli bir role sahip olan, yeni iş olanakları yaratan, ürün, hizmet ve süreçlerde yenilikler getiren girişimcilerin sayısı hem Türkiye’de hem de dünyada her geçen gün artıyor. Türkiye’de tahmini 1 milyon 330 bin girişimcinin olduğu, bunun sadece yüzde 14’ünün de kadınlardan oluştuğu tahmin ediliyor. Bu rakam da 190 bin civarında kadın girişimciye karşılık geliyor. OECD ülkeleri içinde patent başvurularını gösteren “kadın mucit” oranında ise Türkiye 34 ülke içinde 6. sırada bulunuyor. Rakamlar henüz yetersiz olsa da kadın girişimcilerin sayısının artması umut veriyor.

2020 yılında toplumun en büyük sorunlarından biri olan, kadının toplumdaki yeri ve maruz kaldığı eşitsizliklerin iyileştirilmesi için markaların ve kurumların gerçekleştirdiği projeleri, toplumun tüm kesimlerine duyurup etkileşimini arttırmak üzere yayın hayatına başlayan ve kısa sürede geniş kitlelere ulaşan Kadın Dostu Markalar Platformu, farklı sektörlerde ve alanlarda başarılı kadınların hikayelerine yer verdiği Farkındalık Kitaplığı ile özellikle gençlere ilham verecek başarı hikayelerini yayınlarında ağırlıyor. Platformun beşinci kitabı Girişim Savaşçıları da 43 başarılı kadının girişim yolculuğunu anlatıyor. Kimi ihtiyaçtan, kimi zorunluluktan, kimi başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanan bir beyaz yakalının isyanından doğan her bir girişim hikayesi, cesaret ve özgüvenle yola çıkan, yılmadan, usanmadan hedefe ulaşan kadınlara yer veriyor.

Kadın Dostu Markalar Platformu Genel Müdürü Nazlı Demirel, kadın girişimci sayısının son beş yılda yüzde 40 artmasına rağmen, sayının erkek girişimcilerin yarısından az olduğunu belirterek, “Türkiye’de özellikle teknoloji bazlı kadın girişimci oranı oldukça düşük. Tüm dünyada teknoloji girişimcileri ekosisteminde kadın girişimcilerin oranı yüzde 17, Türkiye’de bu oran yüzde 15 civarında seyrediyor. Türkiye’de 2010 ila 2017 yılları arasında teknoloji girişimciliğinde kadın girişimcilerin en çok e-ticaret, pazar yeri, bio teknoloji, bebek ve ebeveyn ile ilgili konularda girişimde bulunduklarını görüyoruz” dedi.

Girişimci kadınlar için en önemli konuların başında finansa erişimin geldiğini söyleyen Demirel, mentorluk sistemleri, melek yatırımcılar ve ücretsiz eğitimlerin her geçen gün arttığını, bilgiye, veriye, fona erişim eskisine göre çok daha kolay hale geldiğini vurguluyor. “Finansa ulaşabilme yolları hibe ve destekler, yatırımcılar ve fonlar olarak karşımıza çıkıyor” diyen Demirel, özellikle melek yatırımcıların girişimci açısından en önemli kaynak olduğunu sözlerine ekliyor.

Türkçe ve İngilizce iki ciltlik özel yayın

Dijital arşivlerde önemli bir yer bulacak296 sayfalık Girişim Savaşçıları kitabı Türkçe, 296 sayfalık İngilizce olarak iki cilt halinde hazırlandı. Kitapta, birbirinden değerli girişimci kadınların başarı hikayelerine ve analiz bölümünde sektörün kanaat önderi isimlere yer verildi.

Bu kapanacak 20 saniye