DOLAR
32,3660
EURO
34,8027
ALTIN
2.399,58
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Göz Nezlesi ve Adenovirüs: Belirtiler, Tedavi ve Önlemler

Göz Nezlesi ve Adenovirüs: Belirtiler, Tedavi ve Önlemler
A+
A-

Göz nezlesi, yaygın olarak adenovirüslerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle göz kapaklarında yoğun çapaklanma, kızarıklık, şişlik, sulanma ve ışık hassasiyeti gibi belirtilerle ortaya çıkar. Hastalık tek gözde başlayıp diğer göze bulaşma ihtimali yüksektir ve genellikle 10-14 gün içinde iyileşir, ancak bazı durumlarda bu süre daha da uzayabilir.

Belirtiler ve İlerleyiş

Göz nezlesi, uykudan uyanınca belirtilerle başlar ve günler içinde durum kötüleşebilir. Bulanık görme, gözde yabancı cisim hissi ve göz kapaklarını açmakta zorlanma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca hafif ateş, grip benzeri belirtiler ve lenf bezlerinin şişmesine bağlı ağrı da eşlik edebilir.

Bulaşma ve Önlemler

Adenovirüslerin bulaşıcılığı oldukça yüksektir ve enfekte yüzeylerle temas, tokalaşma, medikal cihazlar aracılığıyla bulaşabilir. Bu nedenle enfekte kişilerin izolasyonu önemlidir. Enfekte kişiler hastalık başlangıcından itibaren 10-12 gün kadar bulaştırıcı olabilir. Ellerin sık sık sabunlu suyla yıkanması, yüzle temasın engellenmesi ve hasta kişilerle temasın sınırlandırılması hastalık riskini azaltabilir.

Tedavi ve Öneriler

Günümüzde adenoviral konjonktivit için etkili bir tedavi bulunmamaktadır. İlaçlar genellikle hastaları rahatlatmak ve ek hastalıkların önüne geçmek için kullanılır. Soğuk kompres uygulaması ödemleri azaltarak hastaları rahatlatır. Kişisel hijyen, tedaviden daha önemli bir yer tutar ve hastalığın yayılmasını engellemek için önemlidir.

Önemli Noktalar ve Öneriler

Ellerin sık sık sabunlu suyla yıkanması
Kirli ellerle yüze temasın engellenmesi
Hasta kişilerle temasın sınırlandırılması
Göz doktoruna muayene olunması