Gebelik döneminde sağlıklı bebek gelişiminin tamamlanması için, anne adayının tükettiği besinlere çok dikkat etmesi gerekiyor. Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Merve Seyfi, “Özellikle pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, çiğ et, tam pişmemiş yumurta, pişmemiş deniz ürünleri, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, düşük, erken doğum ve anne karnında ya da doğumdan sonra bebek ölümlerine yol açan listeria enfeksiyonuna neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır” dedi.
Hamilelik, her kadının en özel dönemlerinden biridir.
Bu dönemde hamilerler kendilerine olduğu kadar bebeklerine de çok önem göstermeli.
Gebelikte hazır gıdalar dışında mümkünse tüketilen besinlerin çoğu özel olarak evde hazırlanmalı.
Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Merve Seyfi, gebelik döneminde beslenmeyle ilgili merak edilenleri anlattı.
“FAZLA MİKTARDA A VİTAMİNİ BEBEKTE ZEHİRLENMEYE VE SAKATLIĞA NEDEN OLABİLMEKTEDİR”
Op. Dr. Seyfi, “Anne ne kadar sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenirse, dünyaya gelecek bebek de o kadar sağlıklı olmaktadır. Gebeyken beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, çiğ et, tam pişmemiş yumurta, pişmemiş deniz ürünleri, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, düşük, erken doğum ve anne karnında ya da doğumdan sonra bebek ölümlerine yol açan listeria enfeksiyonuna neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır” dedi.
İşlenmiş et ürünlerinin pek çoğunun yüksek miktarda sodyum içerdiğini belirten Op. Dr. Merve Seyfi, “İşlenmiş et ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için içine katkı maddeleri koyulmaktadır. Ayrıca çok fazla yağ, tuz ve şeker ihtiva eden konserve tarzı yiyeceklerden hamileliğiniz esnasında uzak durmalısınız. Midye, istiridye, karides, kılıç balığı, köpek balığı, kiremit balığı ve uskumru gibi balıklar, bebeğinizin sinir sistemine zarar verecek oranda ağır civa metali bulundurduğu için tüketilmemelidir. Çok miktarda A vitamini içeren ciğer gebelikte fazla tüketilmemelidir. Çünkü fazla miktarda A vitamini bebekte zehirlenmeye ve sakatlığa neden olabilmektedir. İshal, bulantı, kusma ve halsizlik yapan, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella enfeksiyonundan korunmak için yumurta az pişmiş ya da çiğ tüketilmemelidir. Hamilelik esnasında bitki çayları tavsiye edilmiyor. Adaçayı, sinameki, fesleğen, maydanoz gibi bitkilerin çayları hamilelikte düşüğe sebep olabileceğini için uzak durmalısınız. Kahve ve çay başta olmak üzere tein ve kafein içeren içecekleri günde 1 veya 2 fincanı geçmemek kaydıyla tüketebilirsiniz. Alkol erken haftalarda bebeklerde sakatlığa neden olan fetal alkol sendromuna neden olmakla beraber, ilerleyen haftalarda gelişme geriliği yaptığı için kesinlikle hamilelikte kullanılmamalıdır. Asitli içecekler ve yapay tatlandırıcılı çok şeker içeren meyve sularından uzak durulmalıdır. Ayrıca pasif içicilik de dâhil olmak üzere, sigara içiciliği gebelikte kesinlikle önerilmemektedir. Çünkü bebekte hem gelişme geriliği hem de düşük doğuma neden olmaktadır” şeklinde konuştu.