DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Açık
20°C

HAVA SICAK DİYE BULUNDUĞUNUZ ORTAMI AŞIRI SOĞUTMAYIN

HAVA SICAK DİYE BULUNDUĞUNUZ ORTAMI AŞIRI SOĞUTMAYIN
A+
A-

40 dereceyi aşan sıcaklıklarda sağlığımızı korumak için önemli ipuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.

Ortam ısısını aşırı soğutmadan, 22 derecede tutmak gerektiğinin altını çizen Uzm. Hem. Ayşe Şengel, “Sıcaklıklar yüzünden el ve ayakta oluşan ödemi azaltmak ve hızlı ferahlık sağlamak isterseniz el ve ayaklarınızı soğuk su içinde 10 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır” diyor.

Son günlerde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bazı illerde sıcaklıklar 40 derecenin üzerine kadar çıkıyor. Havanın bu kadar yüksek sıcaklıklara ulaşması özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı olanları olumsuz etkiliyor. Uzm. Hem. Ayşe Şengel, sıcaklıkla birlikte nem oranının da yükselmesinin ciddi sıcak çarpmalarına neden olabildiğine dikkat çekiyor. Sıcak çarpmasının kronik hastalığı olan kişilerde komaya kadar gidebilen bir sinir sistemi bozukluğu olduğunu anlatan Şengel, sıcak çarpmasının en önemli belirtilerinin yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma olduğunu söylüyor. Sıcak çarpmasına maruz kalındığında sıvı desteğine ihtiyaç duyulacağının altını çizen Şengel, “Özellikle halsiz ve yorgun hissedildiğinde evde destek alınması ve hekim kontrolünde sağlanması güvenlik açısından önemli olacaktır” diyor.

KLİMA DEĞERİNİ 23-24 ARASINDA TUTUN

Uzm. Hem. Ayşe Şengel, sıcaklıkların yükselmesiyle beraber almamız gereken temel önlemleri ise şöyle sıralıyor:

  • Vücudumuzu aşırı sarmayan, terletmeyen ve açık renkli kıyafetler tercih edin. Mümkünse dışarı çıkarken geniş kenarlı bir şapka takın.
  • Günlük 2,5-3 litre su tüketmeye çalışın. Terlemeyle kaybedeceğimiz elektrolitlerin de karşılanması açısından bu suyun mineralli olmasına dikkat edin.
  • Güneşin direkt ışıklarına maruz kalmamak için öğle saatlerinde güneşlenmeyin. Spor yapıyorsanız gün batımını veya sabahın ilk saatleri tercih edin.
  • En çok yapılan hatalardan biri de ortamı birden aşırı soğutmaktır. Mümkün olduğunca ortam ısısını 22 derecede tutmaya çalışın. Klima değeri ise 23-24 arasında tutun.
  • Kronik hastalığınız varsa ilaçlarınızın yaz sıcaklıklarına göre ayarlanması için mutlaka sağlık danışmanınız ile görüşün.
  • Meyve ve sebze ağırlıklı beslenin, aşırı yağlı besinlerden bu dönemde mümkün olduğunca uzak durun.
  • Sıcaktan artan vücut ısımızı hızlıca soğuk suyla düşürmemek için ılık suyla duş alın. Sıcaklıklar yüzünden el ve ayakta oluşan ödemi azaltmak ve hızlı ferahlık sağlamak isterseniz el ve ayaklarınızı soğuk su içinde 10 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır.
DCIM\100MEDIA\DJI_0795.JPG