İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) kurulduğu günden bu yana ihracatçılarımıza kefalet paketleri ile verdiği desteği sürdürürken, şimdi de finansmana erişim için bir köprü görevi üstlenerek ihracatçılar ile bankaları bir araya getiriyor.
İGE’nin koordinasyonunda, Eximbank ve Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin desteğiyle Akbank, Garanti BBVA, İş Bankası, Odeabank ve Yapı Kredi sponsorluğunda gerçekleşen İhracatın Finansmanı Buluşmaları etkinliği 200’ün üzerinde ihracatçının katılımıyla Bursa’da gerçekleştirildi.
Akdeniz; “İGE olarak varlık sebebimiz ihracatımızın sürdürülebilir bir biçimde artırılması için bu alana daha fazla kaynak aktarılmasını sağlamak”
Toplantının açılışında konuşan İhracatı Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Kasım Akdeniz yaptığı değerlendirmede “Ülkemizin daha fazla ihracata, ihracatçılarımızın da daha fazla finansmana ihtiyacı olduğu bu dönemde, ihracatçılarımızın finansmana kesintisiz ve sürdürülebilir şekilde ulaşması için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Ülkemiz ihracatı için kritik öneme sahip olan Bursa ve çevresindeki ihracatçılarımız ile kredi verenler arasındaki diyaloğu artırmayı ve ihracatın finansmanı için birlikte somut çözümler üretmeyi önemsiyoruz. İhracatçılarımızın yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinliğimizde finans ve ihracat dünyası arasında hedeflediğimiz etkileşimi sağladık. Bu çabalarımızın ihracatçılarımız, bankalarımız ve ülkemiz için güzel sonuçlar doğurmasını diliyorum.’’ dedi.
Çelik; “Jeopolitik riskler her zamankinden daha yüksek”
Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Baran Çelik, “Küresel çapta yaşanan tedarik zinciri problemleri, enerji maliyelerindeki artışlar, başlıca pazarımız konumunda yer alan Avrupa’da resesyon tehlikesi gibi zincirleme sorunlar ile karşı karşıya olduğumuz bir süreçten geçiyoruz. Dünyadaki Merkez Bankalarının faiz artırımları ve sıkı para politikaları nedeniyle finansmana erişimin zor olduğu bir dönemdeyiz. Jeopolitik riskler de her zamankinden daha yüksek. Böylesine zor bir dönemde ihracat odaklı bir büyüme modeli izleyen ülkemizde özellikle küçük ve orta ölçekli firmalarımızın finansmana erişimi, ihracatın tabana yayılması, sürdürülebilir ihracat artışı sağlanabilmesi için İGE’nin önemli bir rol üstleneceğine inanıyoruz.” diyerek sürdürdü.
Kılıçkaya; “2024 yılında ihracatçımıza destek tutarını iki katına çıkarmak için 20 milyar TL’lik bütçe ayrıldı”
Daha sonra konuşan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, “22.9 milyar dolarlık hacimle en yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirdik. Ocak-Ekim döneminde ihracatımız 210.1 milyar dolara ulaştı. Yılı 255 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamış olarak tamamlayacağız. Bakanlık olarak 2023’ün ilk 10 ayında 8 milyar TL’yi hibe destek şeklinde teşvik olarak verdik. Bu tutar yıl sonuna kadar 10.2 milyar TL’ye ulaşacak. 2024 yılında bu destek tutarını mal ve hizmet olarak iki katına çıkartıp 20 milyar TL’lik bütçe ile ihracatçıyı destekleyeceğiz. Bu karar ihracat için önemli bir mesajdır. Önümüzdeki dönemde de büyümenin motoru ihracat olacak anlamına geliyor. Ayrıca e-ihracat da yoğun bir şekilde gündemimizde. Önümüzdeki yıl toplam ihracat içinde e-ihracatın payını yüzde 10’a yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.
Banka temsilcileri ve Uludağ İhracatçı Birliklerinden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen panellerde bankacılar ihracatçılara sundukları finansman çözümleri hakkında bilgi verirken Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Arıncı, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Denetim Kurulu Üyesi Bican Güçlü ihracatçıların finansmana yönelik ihtiyaçlarını dile getirdiler. Eximbank Pazarlama Direktörü Mehmet Efkan Bingöl Eximbank’ın ihracatçılara sunduğu finansman imkanlarını tanıttı. Program İGE Genel Müdürü Kasım Akdeniz’in sunumu ile son buldu.