DOLAR
32,4583
EURO
34,7647
ALTIN
2.412,88
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
20°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C

İhracatın Yıldızları ödüllendirildi

Uludağ İhracatçı Birlikleri, İhracatın Yıldızları ödüllerini sahipleriyle buluşturdu.

İhracatın Yıldızları ödüllendirildi
A+
A-

TAHA TÜTÜNCÜ

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) ile Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) tarafından birlikte düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni, Uludağ İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Ödül törenine Bursa Vali Yardımcısı Hamdi Bolat, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Uludağ Meyve ve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği başkanı Özkan Kamiloğlu, Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan ve birlik üyeleri katıldı.

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan,” İhracat ülkemiz için çok önemli. Yaş meyve ve sebze kategorisinde geçtiğimiz yıl hiç bekelemediğimiz oranda büyük bir ihracat gerçekleştirdik. 214 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl için yüzde 24 artış yaşayarak yine beklentilerimizin üzerine çıktık. Yaş meyve ve sebze sektörü olarak zor bir sektörüz. Dayanıksız bir daldayız. Hızlı bir şekilde ulaştırmak zorundayız. Bulgaristan sınırından geçemediğimiz bir zaman 3 gün tırlarımız bekledi. Mallarımız bozuldu. Ama bu zorluklara rağmen büyümeye devam eden ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum.

BURSA’NIN İNCİRİ VE KİRAZI

Bakanlığımızla karantina konusunda bir çok kez görüşme yaptık. Karantinayı açmak gerekirse böceksiz demek. Bursa’mızın siyah incirini uzak doğuya göndermek için bu proje önemliydi bizim için. Çok şükür Tarım A.Ş. ile birlikte çalışarak hem siyah incir hem de kiraz meyvelerini uzak doğuya ulaştırmaya başlayacağız.

YENİŞEHİR’DEN UZAK DOĞUYA

Yenişehir bizim için çok önemli. Yenişehir havalimanı çok sevindirdi bizi. Ancak kargo taşımacılığı amacıyla çok fazla kullanılamadı. Biraz önce aldığım haber doğrultusunda sivil havacılık firmasıyla gerekli anlaşmalar yapıldıktan sonra uzak doğuya ürünlerimiz taşınabilecek.” dedi.

DEVAMLI TARIM POLİTİKALARI LAZIM

Uludağ Meyve ve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği başkanı Özkan Kamiloğlu, “Yaklaşık yarım asır boyunca çalışma sürecimde bir çok ülke yöneticisi geldi ve hepsi tarımın ne kadar önemli olduğunu, projelerin yapılmasını istedi. Ama bunların hiç biri Türkiye’yi yükseltecek projeler değildi. Zamanında Çiller dedi ki, “Buğday’a kim ne kadar veriyorsa ben 10 dolar fazlasını vereceğim.” bir başka Tarım Bakanı arazi büyüklüğüne göre destek vereceğim dedi. Dünyada bu işler böyle değil. Yönetim ne kadar değişirse değişsin kararlar değişmiyor. Bu destek kararlarının değişmesi bizleri üzmektedir. Türkiye’nin tarım ihracatı 32 milyar dolar civarındadır. Hollanda’nın iste 84 milyar dolar civarındadır. Büyüklüğü de Konya kadardır. Şapkamızı önümüze koyup biraz düşünmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

ENFLASYONU DURDURMANIN YOLU ÜRETİM

Kamiloğlu, İhracatçıların döviz yükselmesini istiyor söylemleri kesinlikle yanlıştır. Biz kesinlikle böyle bir şey istemiyoruz. Hiç bir zaman dövizin artmasıyla para kazanmadık. Dövizin artması enflasyonu arttırır ve bizi zarara sürükler. Çok kayıplarımız oldu. Şeker pancarı, tütün, pamuk, buğday, et gibi ürünlerimiz yok oldu. Eskiden fazla fazla üretirken şimdi ithalat yapar olduk. Bunları dile getirmekten korkuyorlar ancak bunları konuşmamız lazım. Çünkü ihracatımızın artması lazım. Enflasyonu düşürmemiz gerekiyor. Enflasyonu kontrol etmenin tek bir yolu var. O da üretim. Onun dışında yapılan hiç bir şey problemi çözmez.” diye konuştu.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, “Bursamız geçtiğimiz yıl 17.6 milyar dolar ile Türkiye’nin 4. ihracat ili oldu. Bu yüzden Bursa’mızı tebrik ediyorum. İhracat rakamlarına baktığımız zaman yaş meyve sebze sektöründe önemli bir artış gözlenmektedir. Rusya, Almanya ve Irak başta olmak üzere bir çok ülkeye ihracat yapılmaktadır. Çalışmalarımız ve desteklerimiz hız kesmeden devam ediyor ve edecektir. Ödül alanları da şimdiden tebrik ediyorum.” dedi.

Bursa Vali Vekili Hamdi Bolat, “Tarım ve meyve, sebze sektörü de bizim için çok önemlidir. Tarım ürünlerinde güzel mesafeler kat ediyoruz. Büyük bir başarı yaşatan kamyon şoförlerimizden başkanlarımıza kadar herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından üye firmalarım sertifikaları takdim edildi. Ödül töreninde ise altın, platin ve bronz olmak üzere toplamda 107 firmaya ödül verildi.