DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

İlçe Belediyelerinde Başkan Adayları: Yenişehir

Mart 2024 yerel seçimlerinde çok renkli adayların olduğunu daha evvel belirtmiştik. Bursa Merkez dahil olmak üzere birçok ilçede kıyasıya bir yarış olacağı, her geçen gün adaylarını son dakikaya bırakan bazı Partilerin sürpriz isimleri ile sonucun tahmini açısından tabloyu daha da karmaşık hale getiriyor.

Bu seçim, Ak Parti açısından önceki seçimlere bakıldığında biraz daha çetin bir mücadele ile geçeceğe benziyor. İlçelere baktığımzda; Ak Parti’nin “kesin olarak alırız” gözüyle bakılan banko ilçelerin Yıldırım, Gürsu, İnegöl, Orhangazi olabileceği düşünülse de Aktaş’ın bu sayıyı arttırarak, önümüzdeki günlerde tempoyu yükselteceği kesin. Bursa’dan yine bir zafer ile çıkmak için gece gündüz çalışacağı ve kendisine güvenenleri mahcup etmeyeceğinin sorumluluğunda olan tecrübeli Başkan, Bursa’ya kazandırdıkları ile övünmekten daha çok yarım kalan ve yeni projelerini hayata geçirmenin heyecanı içinde.

Geçtiğimiz beş yıl boyunca Yıldırım ilçesi başta olmak üzere, tüm belediyelerle uyum içinde çalışan Aktaş’ın başarısının en önemli nedeni göreve geldiği ikinci haftada tüm ilçe Başkanları ile yaptığı “Birliktelik” toplantısı. Geçtiğimiz beş yıl boyunca farklı partilerdeki Belediye Başkanları ile uyumlu çalışan, bir tek çatlak ses çıkmadan hak ettiği bütçeyi eli titremeden veren, “Her Şey Bursa İçin” düşüncesini icraate dönüştüren Aktaş’ın uyumu Mart 2024 seçimlerinde de karşılığını verecektir. Erdoğan tarafından sevilen ve “başarı şart” yüklemesi ile “sorumlu siyaset” anlayışına sahip Aktaş’ın, gerekirse kapı kapı dolaşarak, sıkmadık el bırakmadan Bursa’yı tekrar kazanmak olmazsa olmazı.

Bu köşeden, Bursa’yı daha çok konuşmaya devam edeceğiz. İşte biz de bu düşünce ile Seçim öncesi Bursa’nın ilçelerindeki adaylarının kimler olduğunu ve mevcut Belediye Başkanlarının bulundukları ilçelere, görevleri süresince nasıl bir değişim yaşattıklarını ortaya koymaya çalışacağız. Bu seçimdeki muhalefet Aday Profillerinin ve kısaca yarışa katılan tüm adayların tahlillerini sizlerle paylaşarak, yaşamımızı sürdürdüğümüz bu güzel Bursa’mızın yeni yöneticilerini eleştirmeyi değil alkışlamayı öğrendiğimizde daha iyi yaşam alanlarına kavuşmanın tadına varacağız.

YENİŞEHİR’İN SEÇMEN TERCİHİ MERAK KONUSU

Bahçeli’nin, Erdoğan’a ricasıyla bu yıl Bursa’da, Yenişehir’in ardından Mustafakemalpaşa’ya da kendi adayı ile katılıyor olması, bu iki ilçenin de önemini artırmış oldu. Yenişehir’de uzun zamandır mücadelesine bir gün bile ara vermeyen İyi Parti adayı Ercan Özel ile CHP’nin baskısıyla, bir gece operasyonu ile son dakikada razı edilen adayı eski Bakanlardan Şükrü Erdem’in, mevcut Belediye Başkanlarının karşısında nasıl bir performans sergileyecekleri hepimizce merak konusu oldu.

Ercan Özel’in, mücadeleci tutumunu geçtiğimiz seçimlerden bu seçime taşıyabilmesi rakiplerini yıpratıcı ve aynı zamanda kararlı bir aday olduğunu da gösterdi. İyi Parti adayı Özel’in, 2019’da ulaştığı %40 tercihi, ipi göğüsleyen Davut Aydın’ın arasındaki 7 puan fark ile umudunun artması, her geçen gün Özel’in motivasyonunun ve dinamizminin en büyük tetikleyicisi oldu.

Kaldi ki Ercan Özel;
Geçtiğimiz beş yıl boyunca bir kenara çekilip oturmadı, susmadı. Agresif bir siyaset anlayışı, kendisine Yenişehir’de bir karşılık kazandırdı mı? Bekleyip göreceğiz. Rekabetin olduğu her yerde Kalite kazanır. Ancak Siyasetin’de bir dili vardır. Normlar ve ölçüler önceden belirlenmiştir ve bu koşullar altında mücadelenizi veririsiniz. Siyasetçinin de belli bir tarzı olması, kendisini diğerlerinden ayıran özelliklerdendir. Toplum bu süreci izler, vereceği karar geçerlidir.

Ancak;
Burada Başkan Davut Aydın’a bir parantez açmak, makam sahibi “seçilmiş olarak” pozitif ayrımcılığı gerekli kılar. Hatırlıyorum, Göreve geldiğinde ilk yaptığımız söyleşide, özellikle eksikliğini tespit ettiği elzem ihtiyaçların olduğunu belirtmişti. Üst başlıkları ile verecek olursak; Gençliğin vakit geçireceği spor, kültür ve cazibe merkezleri, Yenişehir’in Tarımın başkenti olduğu gibi Turizmin de Başkenti olması gerektiği, Yenişehir’i daha Modern bir şehir haline gelmesi gerektiği olmazsa olmazıydı. Ve söz verdiği gibi öyle ya da böyle hepsini de hayata geçirdi.

İstikrar ve Kararlılık bu tür görevlerdeki kişilerin başarısını belirler. Yenişehir bugün önceki halinden çok farklı bir konumda. Bunların yanında Aydın, çok önemli bir eksiği tespit etti. Gençlere ve Eğitim konusuna çok önem verdi. Belediye’nin açtığı ücretsiz Üniversite kursları, öğrenci ailelerinin kısıtlı imkanlarını zorlamadan koyduğu ücretsiz ulaşım servisleriyle, gelir düzeyi belli seviyede olan aileler için çocuklarının eğitim hayatlarını devam ettirebilmelerindeki endişeyi bir anda bütçelerinden kaldırdı. Aydın’ın, 20 yıllık belediye çalışanı olmasının tecrübesi, hem halkın içinden gelen hem de Yenişehir’in eksiklerinin ne olduğunu yakından yaşamış olması açısından kendisine büyük avantaj sağladı. .

Bugünün teknolojisinde bile Doğalgaz bağlantısı olmayan köylere Doğal Gaz’ı getirmesi, halkın hafta sonlarını geçirebileceği ve rahat bir nefes alabilmesi için sağladığı geniş Mesire Alanları, Uzak Köy yolu diye bırakılan toz toprak içindeki yollar dahil yapılan Asfalt çalışmaları, Ulaşım için oluşturulan duraklar, köprüler Yenişehir’in modern bir kent görünümüne geçişin önemli hamleleriydi.

Aydın’ın görev ve sorumluluk taşıyan bir yönetici olduğu önce halkın teveccühü sonra da bağlı olduğu Partisi tarafından Ankara’dan da takdir gördü ki, Yenişehir’de Davut Aydın ile alınan “Yola Devam” kararı, Yenişehir’i riske etmek istemeyen Cumhur İttifakı tarafından iyi bir karneye sahip olduğunu gösterdi. Bugünlerde yeni seçim beyannamesi ile proje üretmeye devam eden Başkan Aydın’ın Yenişehirliler tarafından nasıl bir takdir toplayacağı, 2019 seçimlerindeki en yakın rakibi ile arasındaki 7 puan fark ile kıyaslanacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları