DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

İznik’in Kurtuluşu’nun 103. Yıl Dönümü Kutlandı

İznik’in Kurtuluşu’nun 103. Yıl Dönümü Kutlandı
A+
A-

İznik, 28 Kasım 1920’de ikinci kez işgal edilmiş, ancak 27-28 Kasım 1920’de düzenlenen kanlı çatışmalar sonucunda düşman işgalinden kurtulmuştu.

İznik Kaymakamı Recai Karal ve Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta tarafından çelenklerin sunulmasıyla başlayan kutlama töreninde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta gerçekleştirdi.

Başkan Usta konuşmasında, İznik’in stratejik konumu nedeniyle Milli Mücadele döneminde önemli bir rol oynadığını belirterek, “İznik, İstanbul’a yakınlığı, Anadolu’ya köprübaşı oluşu, kara ve deniz ulaşımına yakınlığı nedeniyle Yunanlıların Anadolu’ya her an müdahale edebilme ihtimali nedeniyle hep göz önünde olmuştur. İşte bu nedenledir ki; İznik iki kez işgal edilmiş, yakılıp yıkılmış, savaşın tüm acılarını çekmiştir” dedi.

Başkan Usta, 12 Temmuz 1920’de ilk kez düşman işgaline uğrayan İznik’in 10 gün süren çatışmalar sonucunda 30 Eylül 1920’de düşman işgal kuvvetlerinden temizlendiğini hatırlattı. Ancak, işgal kuvvetlerinin Derbent yakınlarındaki Hıdırellez tepeyi kendilerine karargâh seçtiklerini ifade eden Başkan Usta, 24 Kasım 1920’de ikinci kez düşman saldırısına hedef olan İznik’te 27-28 Kasım günleri kale içi ve dışında sokak sokak, ev ev kanlı çatışmalar yaşandığını söyledi.

Başkan Usta, bu çatışmalara karşı kadın, erkek, yaşlı ve genci ile vatan topraklarımızın bağımsızlığı için büyük mücadeleler verilerek bu günlere gelindiğini belirterek, “Bu cennet toprakların vatan olması için mücadele eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kahraman gazilerimize şükranlarımı sunuyor hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.