DOLAR
34,3454
EURO
37,4524
ALTIN
3.028,38
BIST
8.621,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Karacabey, yeni tarım modelleriyle de örnek oluyor

Karacabey, yeni tarım modelleriyle de örnek oluyor

‘Tarım ve hayvancılığın başkenti’ olarak nitelendirilen Karacabey, özellikle 3T vizyonu ile birlikte pek çok alanda önemli başarılara imza atmayı sürdürürken, tarımda yeni üretim modelleri ve marka değerleriyle de ön plana çıkıyor.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da tarımla alakalı, son günlerde ilçenin hasat yapılan ürünlerini yakından takip ediyor, üretici ve tüccarlarla etkin diyalog kuruyor. Özkan bunun yanında, aromatik bitkiler başta olmak üzere doğal ve organik ürünlerle ilgili de inceleme ve çalışmalarını titizlikle yürütüyor.

Başkan Ali Özkan bu kapsamda, ilçede 25 yıldır organik tarım yapan ve bu alanda öncü isimlerden olan Şaban Burhan’a ait çiftliği ziyaret etti. Özkan burada, organik tarım ve aromatik bitkiler üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Organik tarımı tanıdıkça ona aşık olduk

Şaban Burhan ziyarette yaptığı açıklamada, “Gıda sektöründe sürekli krizler olduğundan dolayı bizler toprağı seçtik. İstanbul’da fuarda bir profesör ile tanıştık ve organik tarımla da onun sayesinde tanıştım. Organik tarımı tanıdıkça biz ona aşık olduk. O aşkımız, 1998’den bu zamana dek geldi. İlk başladığımızda 25-30 çeşit ürünümüz vardı. Organik ürünlere talep arttıkça bizler de ürün çeşitliliğini artırmaya başladık. Şu an itibariyle aromatik bitki, sebze, meyveden oluşan 95 çeşit ürünümüz var. Ve bunun son 10 yılında tamamını tüketebilecek seviyeye getirdik. Daha önce %60’ını satabiliyorduk bu ürünlerin. Ama bu ürünlerde tüketim yelpazesi gün geçtikçe hızlı bir şekilde yükseldi. Şu anda bazı ürünlerimiz yok satıyor. Bu çevredeki arkadaşlarımızın, üreticilerimizin de hızlı bir şekilde toprağın ve insanlığın sağlığı ile ekosistemi korumak adına bu üretim modeline dönmesini tavsiye ediyorum. Hem ekonomik hem de sağlık açısından faydalı olduğu için buna ihtiyaç var” dedi.

Kalp enginarı çok değerli

Şaban Burhan ayrıca kalp enginarı ile ilgili de konuşarak, “Kalp enginarı, Türkiye’de Urla’da ve Karacabey’de yetişmekte.  Gerçekten adı üstünde, enginarın kalbi. Kabuğuyla birlikte, içindeki besin elementlerinin faydaları yönünden çok değerli bir ürün. Onu hızlı bir şekilde, herkesle paylaşmamız gerekiyor. Çünkü yurtdışında bazı yerlerde insanların senede 65 enginar yediğinde, karaciğer problemi olmadığını biliyoruz. Karaciğeri sağlıklı olan insanın da her yönüyle sağlıklı olduğunu biliyoruz. Enginar hem üretim kolaylığı, hem bakir arazilerin değerlendirilmesi açısından çok mükemmel bir ürün” diyerek, Belediye Başkanı Ali Özkan’ın bu konuda da projeler yapabileceğini ifade etti ve destek istedi.

Belediye olarak bu tarz tüm girişimleri destekliyoruz

Belediye Başkanı Ali Özkan da ilçede her geçen gün yeni marka değerlerinin oluştuğunu ve belediye olarak bu tarz tüm girişimleri desteklediklerini belirterek, “İlçemizin Kıranlar Mahallesinde, Şaban Burhan’a ait ekolojik, organik tarım yapılan 500 dönümlük çiftlik burası. Bu devasa alanda 25 yıldır mücadele ediyor Şaban Bey. Takdire şayan bir tarım modelini yıllardır sürdürüyor. Bıkmadan, usanmadan bu konuyu gündeme getirmeye çalışıyor, yatırım yapıyor. Hem de buradan ailesiyle birlikte gelir elde ederek hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Tabi organik tarım genelde edebiyatı fazla yapılan ama üzerine çok fazla düşülmeyen bir alan. Çok küçük ölçeklerde yapılıyor. Ama Şaban Burhan’ın çiftliğinde, aromatik ve tıbbi bitkilerden yaklaşık 100 çeşit sebze ve meyvenin üretimi organik bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu alanda bir başarı hikâyesi. Bazen belediyemizin tertip ettiği halk konserlerinde ilçemize gelen sanatçıların da Şaban Bey’i tanıması ve onların ürünlerini kullanıyor olması bizleri elbette gururlandırıyor” dedi. 

Gıda güvenliği ve ekolojik beslenme vurgusu

Başkan Özkan, “Pandemi sürecini yaşıyoruz. Bu süreçte gıda güvenliği, ekolojik beslenme ön plana çıktı. Bu noktada da zaten ilçemizde bazı kuruluşlar medikal beslenme, probiyotik ürünler gibi konularda devasa yatırımlar yapıyor. Bu alanda da biz bir ortam oluşturmak istiyoruz. Şaban Bey’in burada faaliyetleri var. Ekmekçi, Tophisar Mahallerimizde, aromatik ve tıbbi ürünler üreten ve tesis kuran müteşebbislerimiz var. Her şeyden önemlisi, devasa ıhlamur ve defne ormanlarımız var ve bu ormanlarda, kendiliğinden yetişen aromatik bitkililerimiz var. Sumak, Karabaş otu gibi faydalı bitkiler de yetişiyor. Türkiye’nin gündeme alması gereken en önemli konulardan birisi organik tarım. Ve 25 yıldan beri Şaban Bey, sertifikalı şekilde Karacabey’de bu işin öncülüğünü, mücadelesini yapıyor. Karacabey’in geniş bir üretim potansiyeli var. Üreticilerimizin çeşitli arayışları var. Karacabey Belediyesi olarak, bizler de onlara yol gösterici olmak istiyoruz. Gençler bu konuya çok duyarlı olmuyor, biz onları da özendirmek istiyoruz. Bunun yanında, aile çiftliğini geliştirmek istiyoruz. Eskiden soğan, soğan tohumu, arpacık bölgemizde yetişiyordu. Günümüzde bu alanlar önemini kaybettiği için o işlenen araziler boş kaldı. İşte bu aromatik ve tıbbi bitkileri buralarda yetiştirerek, bunların çeşitli mamullerini üreterek, ilçemizi bir merkez haline getirebiliriz” açıklamalarında bulundu.

Özkan’dan davet

Özkan ayrıca, “Buralar, bizim de desteklerimizle hem üretim hem de turizm merkezi oluyor. Biz öncelikle tüm Karacabeylileri ve Bursalıları bu güzellikleri görmeye; üretimin nasıl yapıldığını gözlemlemeye, çocuklarımıza sofralarımızda yedikleri ürünlerin nasıl yetiştiğini gösterme adına da buraya gelmelerini tavsiye ediyorum. Şaban Bey ve ailesine de çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.