DOLAR
32,2044
EURO
34,9785
ALTIN
2.510,71
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
25°C
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Kilis’te ‘Kıraathane Söyleşileri’nde 20’nci randevu

Kilis’te ‘Kıraathane Söyleşileri’nde 20’nci randevu
A+
A-

Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde Kıraathane Söyleşileri’nin 20’ncisi düzenlendi.

KİLİS (İGFA) – “Kırım Savaşı’ndan sonra Balkanlar ve Anadolu’ya yapılan göçler” başlıklı söyleşi Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Yıldırım’ın sunumları ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Abdurahman Çetin’in moderatörlüğü ile çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Kırım’dan Balkanlara yapılan göçler hakkında detaylı bilgiler veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yıldırım, Osmanlı Devleti’nde yapılan göçlerin yoğunlukla Kırım Savaşı sonrasında yaşandığını ve bu göçlerin siyasi, coğrafi, askerî vb. birçok sebebinin bulunduğunu belirtti.
Prof. Dr. Mehmet Ali Yıldırım, 1853-1875 yıllarında yaşanan Tatar ve Çerkez ağırlıklı göçlerin daha çok Rumeli ve Anadolu’ya olduğunu; 93 Harbi ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan göçlerin ise Anadolu’ya yönelik olduğunu dile getirdi. Osmanlı Devleti’nin göçe zorlanan insanların tüm haklarını ve ihtiyaçlarını karşılama noktasında çözüm yolları bulduğunu, göçmenlerin yöneticilerinin kendi aralarından seçildiğini, Anadolu’ya olan göçlerden 1 milyon 200 bininin Çerkez, Nogay ve Tatarlardan oluştuğunu ifade etti.
Prof. Dr. Mehmet Ali Yıldırım, Osmanlı’dan günümüze dek göçmenlere kendi dinlerini yaşama imkânlarının sağlandığını, mesleki yönden de kendilerini geliştirmeleri noktasında birçok olanaklar tanındığını belirterek yaşadığımız Anadolu coğrafyasında, bizlerin her daim göçmen karşılama ve onların sorunlarına çözüm yolu bulmada deneyimli olduğumuzu vurguladı.