Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), ısırılma durumunda yara içine basınçlı bol su verilip yaranın 10-15 dakika sabunla yıkanmasının, kuduz virüsünün girişinin ve ilerlemesinin durdurulması için önemli olduğunu bildirdi.
Kuduz, aşısı olmasına rağmen hem insanlarda hem memeli hayvanlarda ölümcül seyreden beyin ve omurilik iltihabına yol açabilen zoonotik bir hastalık olarak biliniyor…
Kuduz bir hayvan tarafından ısırılma durumunda vücuda giren virüsle mücadelede bazı yöntemler, büyük tedavi açısından büyük önem taşıyor…
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) tarafından, kuduz hastalığına ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.
AA’nın haberine göre; bildirim sorunları nedeniyle dünyada olguların resmi rakamlardan çok daha fazla olduğu ifade edilen açıklamada, kuduza bağlı ölüm rakamlarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:
“Yılda 40 bin-100 bin kişinin kuduz nedeniyle öldüğü tahmin edilmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 200 bin kişi kuduz riskli temas nedeniyle aşılanmaktadır. Maalesef her yıl 1-2 kuduz vakası ülkemizde görülmektedir.
Ülkemizde son 20 yıl değerlendirildiğinde, kuduz olan hayvanların büyük çoğunluğunun sahipsiz kedi ve köpeklerle birlikte yaban hayvanlarından korunamayan evcil hayvanlar olduğu görülmektedir. Virüs taşıyan kedi ve köpeklerde muhakkak 10 gün içinde ölüm gerçekleşmektedir.”
Kuduzun standart tanısında, enseden alınan deri biyopsisi, kan, tükürük, beyin omurilik sıvısı ve beyin dokusundan alınan örneklerin kullanıldığı aktarılan açıklamada, kuduz bir hayvan tarafından ısırılmayı takiben, hastalığın kuluçka süresinin genellikle 14-90 gün olduğuna işaret edildi.
Bu kapanacak 20 saniye