DOLAR
32,2512
EURO
34,6825
ALTIN
2.403,04
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
22°C
Bursa
22°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
20°C
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

Kuduz şüphesinde yarayı yıkamak hayat kurtarıyor

A+
A-

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), ısırılma durumunda yara içine basınçlı bol su verilip yaranın 10-15 dakika sabunla yıkanmasının, kuduz virüsünün girişinin ve ilerlemesinin durdurulması için önemli olduğunu bildirdi.

Kuduz, aşısı olmasına rağmen hem insanlarda hem memeli hayvanlarda ölümcül seyreden beyin ve omurilik iltihabına yol açabilen zoonotik bir hastalık olarak biliniyor…

Kuduz bir hayvan tarafından ısırılma durumunda vücuda giren virüsle mücadelede bazı yöntemler, büyük tedavi açısından büyük önem taşıyor…

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) tarafından, kuduz hastalığına ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

“100 bin kişinin kuduz nedeniyle öldüğü tahmin edilmektedir”

AA’nın haberine göre; bildirim sorunları nedeniyle dünyada olguların resmi rakamlardan çok daha fazla olduğu ifade edilen açıklamada, kuduza bağlı ölüm rakamlarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“Yılda 40 bin-100 bin kişinin kuduz nedeniyle öldüğü tahmin edilmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 200 bin kişi kuduz riskli temas nedeniyle aşılanmaktadır. Maalesef her yıl 1-2 kuduz vakası ülkemizde görülmektedir.

“Virüs taşıyan kedi ve köpeklerde 10 gün içinde ölüm gerçekleşmektedir”

Ülkemizde son 20 yıl değerlendirildiğinde, kuduz olan hayvanların büyük çoğunluğunun sahipsiz kedi ve köpeklerle birlikte yaban hayvanlarından korunamayan evcil hayvanlar olduğu görülmektedir. Virüs taşıyan kedi ve köpeklerde muhakkak 10 gün içinde ölüm gerçekleşmektedir.”

Kuduzun standart tanısında, enseden alınan deri biyopsisi, kan, tükürük, beyin omurilik sıvısı ve beyin dokusundan alınan örneklerin kullanıldığı aktarılan açıklamada, kuduz bir hayvan tarafından ısırılmayı takiben, hastalığın kuluçka süresinin genellikle 14-90 gün olduğuna işaret edildi.

ETİKETLER: