DOLAR
34,3460
EURO
37,4785
ALTIN
3.028,80
BIST
8.620,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Küresel işe alım beklentileri düştü

ManpowerGroup’un İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre, küresel işe alım beklentileri 2024 yılının ilk çeyreği için düştü. Türkiye’de ise istihdam beklentileri küresel ortalamanın 4 puan altında kaldı.

Küresel işe alım beklentileri düştü
A+
A-

ManpowerGroup tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel işe alım beklentileri 2024 yılının ilk çeyreği için düştü. Üç çeyrektir üst üste yükselen beklentiler, bu çeyrekte 30’dan 26’ya geriledi. Bu düşüş, küresel ekonomideki belirsizlik ve zayıf büyüme beklentilerinden kaynaklanıyor.

Türkiye’de istihdam beklentileri küresel ortalamanın altında

Türkiye’deki işverenler ise önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yüzde 22 puanlık Net İstihdam Görünümü (NEO) ile ülkemizde sağlıklı bir işe alım ortamı öngörüyor. Ancak bu beklentiler geçen çeyreğe göre 4 puan, geçen yılın bu çeyreğine göre 7 puan geriledi. Türkiye, istihdam beklentilerinde küresel ortalamanın da 4 puan altında kaldı.

En güçlü ve en zayıf sektörler

Türkiye’deki sektörlerin tamamı ocak-mart 2024 döneminde çalışan sayısında artış öngörüyor. Türkiye’nin en yüksek istihdam beklentisine sahip sektörü 36’lık istihdam görünümüyle bilgi teknolojileri sektörü oldu. Geçen çeyrekten ve geçen yılın aynı döneminden bu yana beklentilerde en fazla artış gösteren sektör ise enerji ve kamu hizmetleri oldu. Bununla birlikte, bu çeyrek taşımacılık, lojistik ve otomotiv sektöründe 9 çeyreğin en düşük NEO puanı kaydedildi.

En güçlü ve en zayıf bölgeler

Türkiye’de yedi bölgenin tamamındaki işverenler 2024’ün ilk çeyreğinde çalışan sayılarında artış bekliyor. Türkiye’deki en fazla istihdam beklentisine sahip bölge 28 NEO ile Karadeniz Bölgesi oldu. Bölgede beklentiler geçen çeyrekten bu yana yüzde 12 puan azalmış olsa da geçen yılın aynı çeyreğinden bu yana yüzde 7 puan arttı. Diğer yandan bu çeyrek, Ege’de son 8 yılın en yüksek NEO puanı kaydedildi. Buna karşın İç Anadolu’da 2021 yılının 3. çeyreğinden bu yanaki en düşük NEO görüldü.

Organizasyon büyüklüklerine göre

Organizasyon büyüklüğü açısından tüm şirketler 2024’ün ilk çeyreğinde çalışan sayılarında artış bekliyor. Beklentiler geçen çeyreğe göre yüzde 2 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11 puan azalmış olsa da 5000+ çalışanı olan büyük işletmelerdeki işverenler 30 NEO ile en iyimserliğe sahip işverenler oldu. Geçen çeyreğe göre beklentilerinde düşüş olmayan şirketler ise 10’dan az çalışanı olan mikro şirketler oldu.

ETİKETLER: