DOLAR
34,3460
EURO
37,4785
ALTIN
3.028,80
BIST
8.620,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Mimarlar Odası Bursa Şubesi seminerlere devam ediyor

Mimarlar Odası Bursa Şubesi seminerlere devam ediyor
A+
A-

Mimarlar Odası Bursa Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Bilgilendirme Seminerleri kapsamında “Enerji Kimlik Belgesi neden gereklidir?” başlıklı eğitim düzenledi.

Bursa şube merkezinde yapılan seminerde Mimarlar Odası Bursa Şubesi 2. Başkanı Rahmi Dede moderatörlük yaparken, Mimar Hürkan Topuz da TMMOB Mimarlar Odası Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi’nin (SMGM) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı yetkiyle yürüttüğü bir program olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı eğitimi hakkında bilgi verdi.

MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBESİ’NDEN ENERJİ KİMLİK BELGESİ SEMİNERİ

Seminerde konuşan Mimar Hürkan Topuz, enerji kimlik belgesine bir prosedür olarak bakıldığını belirterek, verdikleri eğitimle rakamları, göstergeleri anlamlı hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Barınma ve yaşamı idame ettirmenin en temel insan hakkı olduğunu ifade eden Topuz, “Enerji kimlik belgesinin ne anlama geldiğini bilmeden barınmamız ve yaşamımızı idame ettirmemiz çok mümkün olmaz. Derdimiz; ülkemizde ve dünyada konforlu yaşam sürmek” dedi.

Enerjinin ölçülebilir bir şey olmadığını ancak sıcaklığı ölçebildiğimizi vurgulayan Mimar Topuz, şöyle devam etti:

“Enerji, iş yapabilme kabiliyetidir. Bugün fosil kaynaklı enerji, dünya enerji ihtiyacının yüzde 85’ini karşılıyor. Öte yandan enerji tasarrufu ile enerji verimliliği aynı şey değildir. Enerji verimliliği, yaşam standardı ve hizmet kalitesini düşürmeden, konfor koşullarını bozmadan, gereksinim duyulan ve harcanan enerjiyi verimli/ etkin bir şekilde kullanmak ve tüketimi asgari standartta tutabilmektir.”

Dünya nüfusunun artmasına karşılık kaynakların sınırlı olmasının enerji verimliliği kavramını gündeme getirdiğini anlatan Topuz, “Enerji temin etmek için fosil yakıtları kullanıyoruz. Türkiye fosil enerji kaynakları açısından yurt dışına bağımlı. Sera gazı emisyonları küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin en önemli nedenleri arasında. Çevrenin zarar görmesi yenilenebilir enerji kaynaklarını da ön plana çıkarıyor. Bizim mimarlar olarak en önemli görevimiz ise enerji verimliliği için doğru tasarım yapmak ve bunun doğru uygulanmasını sağlamak” diye konuştu.

Topuz, 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamındaki tüm binalar için enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu başladığını belirterek, enerji kimlik belgesi uygulamasının arz, envanter ve talep gibi 3 temel amacının olduğunu söyledi.