DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
16°C
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

BURSA BAROSU’NDAN SİGARA VE ALKOL ZAMINA BÜYÜK TEPKİ

BURSA BAROSU’NDAN SİGARA VE ALKOL ZAMINA BÜYÜK TEPKİ
A+
A-

Temel Hak Ve Özgürlükler, Padişah 4. Murat Anlayışıyla Yasaklanamaz!

Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu, ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ile MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi)’ne ilişkin son kararların derhal geri alınmasını istedi. Özellikle sigara ve alkollü içkilerdeki artışın, bir yaşam şeklini hedef aldığı, ek MTV akaryakıt zamları ile vatandaşın seyahat özgürlüğünün kısıtlandığı öne sürüldü.

Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Aslı Evke Yetkin, Genel Sekreter Yener Poroy ile avukatların katıldığı basın açıklamasını İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Kemal Özgür Yetkin okudu. Açıklamada şöyle denildi:

“TÜİK tarafından enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından alkollü içki ve sigaraya gelecek ÖTV zam oranları da belirlendi. Yurtiçi ÜFE’ye göre belirlenen alkollü içki ve sigaradaki ÖTV zam oranı da buna göre % 14,81 olarak oldu.

Yine 2023 yılı için tüm araçlara ek Motorlu Taşıtlar Vergisi getirilmiş, böylece Motorlu Taşıtlar Vergisi 2 katına çıkarılmıştır.

Siyasal iktidar tarafından haksız bir vergi düzenlemesi olarak gördüğümüz ÖTV kapsamında özellikle alkollü içki ve tütün mamullerine sürekli olarak yapılan zamlarla adeta bir yaşam şekli hedef alınmakta, toplumun belirli bir kesiminin özgürlük alanlarına ve yaşam tarzına müdahale edilmektedir.

Alkollü içki ve tütün mamullerine sürekli olarak yapılan zam ve ÖTV düzenlemesi nedeniyle bu ürünlerin fiyatları tüketicilerin karşılayamayacağı bir noktaya gelmiştir. Artan fiyatlar nedeniyle yurttaşlar daha uygun fiyatlı kaçak/sahte alkol tüketimini tercih etmekte, bu da, kamuoyuna yansıdığı üzere çok sayıda zehirlenme ve ölümlere neden olmaktadır.

Alkollü içki ve tütün mamullerinin sağlığa zararlı olduğu izahtan varestedir. Bununla birlikte yetişkin yurttaşların zararlı da olsa satışı yasak olmayan bu ürünleri kullanıp kullanmamalarının kendi tercihlerine bağlı olduğu ve demokratik laik sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti‘nde temel hak ve özgürlükler kapsamında olduğu açıktır. Ancak yapılan bu fahiş zamlar ve siyasilerin ‘zam yapıyoruz yine içiyorlar, onlar içtikçe biz de zam yapmaya devam edeceğiz’ benzeri açıklamaları da alkol ve tütün mamullerinin tüketiminin adeta fiili olarak yasaklanmaya çalışıldığını ortaya koymaktadır.

Temel hak ve özgürlüklerin Padişah 4. Murat anlayışıyla yasaklanması kabul edilemez. Nitekim tarihte yasaklama girişimleri sonuçsuz kalmıştır.

Yine MTV düzenlemesi adı altında 2023 yılı için ek vergi alınması, benzin ve motorine getirilen vergi ve zamlar ile Anayasal bir hak olan seyahat özgürlüğü de sınırlandırılmaktadır. Bugün ülkemizde seyahat etmek bile ciddi mali külfete yol açmaktadır. İktidarın 5‘li müteahhitlerine aktarılacak payın, zararına faaliyetine devam eden köprü otoyol, havalimanları giderlerinin, yandaş kesimlere aktarılacak para kaynağının yükümlüsü vatandaşlarımız değildir.

Haksız, yersiz, adaletsiz, belli bir yaşam şeklini hedef alan her tür vergi düzenlemesi derhal kaldırılmalıdır. Temel hak ve özgürlüklerle bağdaşmayan her tür hukuki düzenleme iptal edilmedir.”