DOLAR
34,3153
EURO
37,4896
ALTIN
3.025,05
BIST
8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

MİSİ’YE YAŞAYAN BİR MEKÂN KAZANDIRILDI

MİSİ’YE YAŞAYAN BİR MEKÂN KAZANDIRILDI
A+
A-

Nilüfer Belediyesi’nin, geleneksel ipek böcekçiliği zanaatının turizme kazandırılması amacıyla hizmete açtığı İpek Evi, yapılan yeni düzenlemelerin ardından tekrar ziyaretçilerini ağırlıyor. İpek Evi’ni gezenler, ipeğin hikâyesine tanıklık etme şansı buluyor.

Nilüfer’in adeta kültür sanat köyüne dönüşen mahallesi Misi’de, Bursa’nın geçmişinde önemli yeri olan ipek ve ipekböcekçiliğini gelecek kuşaklara aktaracak değerli bir mekân ziyarete açıldı. Daha önce Nilüfer Belediyesi, NİLSEM ve Misi Köyü Kadınları Yardım ve Dayanışma Derneği iş birliğiyle, Misi’de restore edilen tarihi bir binada faaliyete geçirilen İpek Evi, yeniden düzenlenerek daha işlevsel hale getirildi. İpek Evi ile Misi’nin kültürel değerlerine yeni bir halka eklenmiş oldu. 
İpek Evi, Bursa’nın geleneksel ipek böcekçiliği zanaatını Nilüfer’de kültür ve turizmin bir parçası yapma, kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek olarak ipek böceği yetiştiriciliğinin sosyal yaşamlardaki izlerini bugüne taşıma amacıyla düzenlendi ve yaşayan bir mekâna dönüştürüldü.
İpek Evi’ni gezenler, ipeğin hikâyesine tanıklık ediyor. İpek böceğinin kozadan ipliğe doğru geçirdiği evreler, ipeğin kıymetli bir kumaş olarak tarihsel yolculuğu ve Bursa’nın sosyo-ekonomik gelişimindeki önemi, Bursalılar’ın anılarında ipekçiliğe ve kozacılığa dair kıymetli duraklar ve çok daha fazlası İpek Evi’nin hikâyesini oluşturuyor.

İpek Evi’nin tekrar ziyarete açılması nedeniyle düzenlenen etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Tanıtma Şube Müdürü Ercüment Yılmaz, İpek Evi’nin tekrar hayata kazandırılmasında katkıda bulunanlar ve ipek böcekçiliğinin yaşatılması için çaba gösteren isimler katıldı.
Etkinlikte konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, iki kattan oluşan İpek Evi’nin Misi’ye değer katacağını söyledi. Başkan Erdem, ziyaretçilerin burada ipeğin hikâyesine tanıklık etmenin yanı sıra, zanaatın inceliklerini uygulayarak öğrenme şansı da bulacağını belirtti. Başkan Erdem, “Misi Köyü Kadınları Yardım ve Dayanışma Derneği iş birliğiyle yeniden hayat verdiğimiz bu mekân, umuyorum ki bundan böyle dolu dolu yaşayan bir mekân olacak. Misili kadınların el emeği eserlerinin yer aldığı bir satış ofisi ve ziyaretçilerin soluk alacağı bir kafeteryanın da bulunduğu bu mekânda çeşitli atölye çalışmaları yaparak, burayı işlevsel hale getireceğiz” dedi.

İpek Evi’nin yeniden düzenlenmesine katkıda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel Miras Taşıyıcısı Kasım Uzunöz de İpek Yolu’nda böyle bir yerin aktif olmasının, gençlerin ipeği tanıması açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı. Uzunöz, “Bu bizim için bir hayaldi, gerçekleşti. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İpekçilik önemli bir kültürümüz. En azından böyle mekânlarda gençliğimize, geleceğimize ve bu işin içinde olan insanlara ipeği, kozayı, kozadan dokunanları, kozadan yapılan el işlerini tanıtmamız lazım” dedi.

Etkinlikte Başkan Erdem, İpek Evi’nin yeniden düzenlenerek ziyarete açılması sürecinde destek veren; Kasım Uzunöz, Turhan Calay, Fulya Çetinkaya ve Bursa Mübadilleri Derneği ile İsmail Şeker’e katkılarından ötürü teşekkür ederek plaket verdi.

Etkinlikte ayrıca İpek Evi’nin bahçesinde iki ayrı atölye çalışması da yapıldı. Emine Elmas’ın ipek kumaş üzerine ebru sanatı uygulamasına ilişkin atölye ile Nadide Yakıt’ın gerçekleştirdiği ipek koza çiçek ve aksesuar yapımı atölyesi ilgi çekti. Atölye çalışmasını izleyen Başkan Erdem de ipek kumaş üzerine ebru yaptı. İki katlı mekânı gezen Başkan Erdem ayrıca, üst katta sergilenen dokuma tezgâhlarında da ipek dokuma denemesi yaptı.
Ziyarete açılan İpek Evi’nde, ipek dokuma işliğinin yanı sıra, Misili kadınların el emeği eserlerinin meraklısına sunulduğu bir satış ofisi ve ziyaretçilerin soluk alacağı bir kafeterya da yer alıyor.