DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunları büyüyor

Mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunları büyüyor
A+
A-

TMMOB Bursa, mühendis, mimar ve şehir plancılarının sorunlarını dile getirdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK), ’19 Eylül Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü’ vesilesiyle bir basın açıklaması yaparak, mesleklerinin karşılaştığı sorunları dile getirdi. TMMOB Bursa İKK Sekreteri Şirin Rodoplu Şimşek tarafından okunan açıklamada, mühendisler, mimarlar ve şehir plancılarının işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ile karşı karşıya olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada, ülkede yaşanan ekonomik zorluklar, meslektaşların maruz kaldığı sorunları daha da artırdığı belirtildi. Kamusal yatırımların azalması, bilim ve teknik bilginin yerine rantın öncelikli hale gelmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması gibi nedenlerle mühendislik, mimarlık ve şehir planlama mesleklerinin sistematik olarak değersizleştirildiği ifade edildi.

Genç meslektaşların diplomasız işsizlik, güvencesiz gelecek, düşük ücretler ve özlük haklarının ihlali gibi sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çekilen açıklamada, bu nedenlerle gençlerin yurtdışına göç ettiği ve ülkenin geleceğine dair umutların azaldığına işaret edildi.

Açıklamada kamu kurumlarında çalışan mühendislerin de siyasi baskı ve sürgün tehdidi altında olduğu, düşük ücretler, kadro sorunu ve özlük hakları ihlalleri ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Özel sektörde çalışan mühendislerin büyük bir kısmının ise yatırımların durması, projelerin iptal edilmesi ve reel sektörün tıkanması gibi sorunlardan etkilendiği ifade edildi.

Açıklamada, meslektaşların asgari ücrete çalıştığı, iş bulamayanların meslek dışı alanlarda çalışmak zorunda kaldığı, staj sorunu nedeniyle işe girişlerde ve tecrübe süreçlerinde engellerle karşılaştığı vurgulandı.

TMMOB Bursa İKK’nın basın açıklamasında, meslek itibarının ayaklar altına alınmaması ve meslek sorunlarının çözümü için dayanışmanın önemine dikkat çekilerek, tüm meslektaşların haklarını savunmak ve geleceği inşa etmek için mücadele çağrısı yapıldı. Ayrıca, bilim, üretim ve toplum odaklı çalışmalara devam edilerek, kamu yararı ve demokrasiyi korumak için çaba harcanacağı vurgulandı.

ETİKETLER: ,