DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
18°C
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

MÜSİAD Bursa, Gıdada Fiyat Artışı ve Kurumsallaşmayı Mercek Altına Aldı

MÜSİAD Bursa, Gıdada Fiyat Artışı ve Kurumsallaşmayı Mercek Altına Aldı
A+
A-

MÜSİAD Bursa Şubesinin konuğu olan Paket Taxi Genel Müdürü Oğuzhan Güngördü, gıda sektöründe kayıpları en aza indirgemek için firmaların kurumsallaşmaya yatırım yapmaktan kaçınmaması gerektiğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Genel Toplantısı düzenlendi. Paket Taxi Genel Müdürü Oğuzhan Güngördü, deneyimlerini paylaştığı MÜSİAD üyeleri ile birlikte Türkiye’de gıda fiyatlarının neden arttığı sorusuna yanıt aradı.

ŞENOCAK: KRİZLERİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

Gıda sektörünün ülke ekonomisi için taşıdığı stratejik önemin son dönemde jeopolitik risk unsurları göz önüne alındığında daha da arttığını vurgulayan MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Şenocak, “İstişareye çok önem veren bir topluluğun üyeleri olarak ülkemizde gıda fiyatlarının neden arttığına yanıt bulmaya çalıştık ve sektör temsilcilerimiz için bu anlamda bir yol haritası oluşturma çalıştık. Bu harita sayesinde satın alma, depolama, üretim ve satış planlarını daha sağlıklı bir şekilde yapacaklarına inanıyorum. Gıda sektöründe küresel çaplı büyük sorunlar yaşanıyor. Jeopolitik riskler de bu çetrefili sürecin adeta tuzu biberi oluyor. Bize düşen, iş dünyamızı risklere karşı korunaklı hale getirmek ve krizleri fırsata çevirerek pozitif ayrışmayı sağlamaktır.” diye konuştu.

GÜNGÖRDÜ: EŞLE DOSTLA İŞ YAPMAK, BÜYÜMEYE ENGEL

Firmaların kurye ihtiyaçlarına çözüm üreten Paket Taxi firmasının Genel Müdürü Oğuzhan Güngördü, “Kurumsallaşmak, kişilerin tercihidir. Patronlar ne kadar isterse firma, o kadar kurumsallaşabilir. Bazen bu konuda çok ısrarcı olmamak da gerekir. Markaların ömrü vardır ancak şirketlerin de ömrü uzayabilir. Sermayesini daha iyi değerlendirmeye kafa yoran uzun soluklu yol alabilir. Ortak akılla yapmak çok daha kolay. Eşle dostla iş yapmak, kurumsallaşmanın, sürdürülebilir büyümenin önündeki en büyük engellerden biridir. Sahadaki çalışanı kurumsal yapmak zorunda da değilsiniz. Ama insan kaynakları, tamir-bakım, filo, satın alma, pazarlama, muhasebeyi kurumsallaştırmak avantaj sağlar. Şirket iyi kazanabilir ama çok önemli kayıplar olduğu uzun vadede görülmeyebilir. O yüzden kurumsal yapıya yatırım yapmaktan kaçınmayın.” dedi.

ATALAY: İSRAF ve KURAKLIK TEHDİDİNİ UNUTMAYALIM

MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Sektör Kurulları Başkanı Halil Atalay da “Gıda, kendi içinde çok farklı varyasyonları olan bir sektör. Ar-Ge ve inovasyondan tedarik zincirine uzanan çok farklı kulvarlarda atılımlar yapmak durumundayız. Bu, rekabetçilikte avantajlı konuma gelmemiz için olmazsa olmaz bir durumdur. Keza israf konusunu da göz ardı etmemeliyiz. Ülkemizde günde 12 milyon ekmek çöpe gidiyor. Dünya genelinde ise üretilen gıdaların yüzde 30’u henüz rafa çıkmadan israf oluyor. Yine kuraklık tehdidini de göz önünde bulundurmalıyız. Bu tehdidin bizden alacaklarını hesaba katarak stratejik yatırımlar yapmalıyız.” sözlerini kullandı.

KURDAL: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN KURUMSALLAŞMA ŞART

Gıdada son 2 yılda yüzde 100’ün üzerindeki fiyat artışı olduğuna dikkati çeken MÜSİAD Bursa Şubesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Tayfun Kurdal da “Gıda fiyatlarının ülkemizde ayrıca artmasının sebebi döviz kurlarının yükselmesidir. Ülkemiz doğalgaz ve petrolün yanı sıra kırmızı et, yem, gübre, kırmızı mercimek, pirinç, kuru fasulye, nohut, ayçiçeği yağı gibi bazı gıda ürünlerini ithal etmektedir. Artık savunma sanayii, ilaç ve benzeri sektörler gibi gıdaya ulaşabilmenin de stratejik öneminin olduğunu fark etmeli ve sürdürülebilir gıda politikalarıyla tarım ve hayvancılık sektörleri desteklenmelidir. Bu sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için ülkemizdeki gıda firmalarının kurumsallaşması çok önemli.” şeklinde konuştu.