Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
24°C
Bursa
24°C
Açık
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
21°C
Perşembe Yağmurlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C

Myanmar’dan Çin’e topçu saldırısı

Myanmar’da 2021’de askeri darbeyle iktidara gelen cunta ile isyancılar arasındaki çatışmalar devam ederken, Myanmar’dan atılan top mermileri Çin’in sınır kasabasını vurdu. Çin medyası, düzenlenen saldırı sonucu çok sayıda Çinli’nin yaralandığını duyurdu.

Myanmar’dan Çin’e topçu saldırısı
A+
A-

Çin’in resmi medya kuruluşlarından Global Times’ın sosyal medya üzerinden yayınladığı videoda, top mermilerinin atıldığı anda yaşanan panik gözler önüne serildi. Video görüntülerinde insanların, “Polisi çağırın” diyerek kendilerini yere attığı görülüyor.

Çin’in Myanmar sınırı yakınlarındaki Yunnan bölgesindeki Zhenkang şehrinde yaşanan olayda ilk belirlemelere göre 5 kişinin yaralandığı açıklandı. Yaralananların hastaneye kaldırıldığı da belirtildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, yaptığı açıklamada, Myanmar’dan Çin’e yapılan topçu saldırısını “ciddi bir ihlale” olarak nitelendirdi. Zhao, Myanmar’ı bu tür saldırıları durdurmaya çağırdı.

Bu olay akıllara 2015’te yaşanan benzer bir durumu da getirdi. 2015 yılında yine Myanmar tarafından fırlatılan top mermisi 5 kişinin yaralanmasına sebep olmuş ve Pekin’in büyük tepkisini çekmişti. 2009 yılında da onbinlerce Myanmarlı Çin’e giriş yapmak istemiş ve büyük bir izdiham yaşanmıştı.

Çin sık sık Myanmar’da taraflara itidal çağrısı yaparken, Birleşmiş Milletler’in resmi verilerine göre 27 Ekim’den beri Myanmar’da 660 binden fazla insan evini terk etmek zorunda kaldı. Krizin başladığı günden beri ise toplam 2.6 milyon insanın yaşadığı yerleri terk ettiği belirtildi.

ETİKETLER: , ,