Nilüfer Belediyesi, “Yılın Yazarı” etkinlikleri kapsamında 2023 yılını Tomris Uyar’a adadı.
Nilüfer Belediyesi, 2023 yılı boyunca Tomris Uyar’ın edebiyatıyla toplumun farklı kesimlerini buluşturdu. Yılın yazarı etkinliklerini “Kum Tanecikleri Anlatıcısı: Tomris Uyar Sempozyumu” ile tamamlayan Nilüfer Belediyesi, çok sayıda yazar, akademisyen ve edebiyat tutkununu bir araya getirdi.
Nilüfer Belediyesi’nin “Yılın Yazarı” etkinlikleri kapsamında 2023 yılını Tomris Uyar’a adadı. Bu kapsamda düzenlenen “Kum Tanecikleri Anlatıcısı: Tomris Uyar Sempozyumu”, 15-16 Aralık tarihlerinde Nâzım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Belediyesi’nin her yılı bir yazara adayarak, kentte okuma kültürünü geliştiren çok değerli bir etkinliğe imza attığını söyledi.
Erdem, “10 yıl önce Sabahattin Ali ile başlayan ve birbirinden kıymetli yazarları ağırladığımız bu yolculuk, bu yıl Tomris Uyar ile devam etti. Kentte bir edebiyat gündemi yaratarak daha çok insanı kitapla-edebiyatla buluşturmak adına başlatılan bu etkinlikler kapsamında, 10 yılda yaklaşık 600 etkinlik yaparak, 150 bini aşkın vatandaşımıza ulaşmışız. Bu etkinlikler kapsamında her yıl seçilen yazarın kitaplarını kısmen kendimiz basarak ve büyük bölümünü de satın alarak, bu kitapları vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Sadece bu projeyle 10 yılda toplam 160 bine yakın kitap dağıtmışız. 30’u aşkın yeni kitap basmışız. Geriye dönüp baktığımızda bu organizasyonun kent kültürüne sağladığı katkının her geçen yıl katlanarak büyüdüğünü gurur duyarak izliyoruz” dedi.
Erdem, sadece yılın yazarı etkinlikleri değil, çocuklara ve kadınlara okuma kültürünü kazandırmak için çok sayıda etkinlik yaptıklarını da ifade etti.
Yazarın ailesi adına açılışa katılan Tomris Uyar’ın oğlu Hayri Turgut Uyar ise, yazarı edebi yönüyle her açıdan ele alan bu proje için Nilüfer Belediyesi’ne teşekkür ederek, etkinliğin edebiyat dünyası adına örnek olması gerektiğine vurgu yaptı.
Uyar, Tomris Uyar’ın özel hayatıyla çok fazla gündeme geldiğini ve bunun zamanla rahatsız edici hale geldiğini kaydederek, Tomris Uyar’ın bir kadın yazar olarak zaman zaman çok zorluk çektiğini ve edebiyatta cinsiyet farkı olmaması gerektiğini ifade etti.
Sempozyumun açılış konuşmasını ise, yazar Sema Kaygusuz yaptı. Tomris Uyar ile geçirdiği zaman ve gözlemlerini aktaran Kaygusuz, ona her zaman saygı ve hayranlık duyduğunu belirtti.
Kaygusuz, “O öz yaşam hikayelerini çok güzel kurguyla edebiyata sunmuştur. Tomris Uyar kendi varlığını ömrü boyunca edebiyata yatırmış bir yazardır. Bu yazarı hakkıyla sırtlanamadık. Kadın ve erkek arasındaki fark bu coğrafyada her zaman var olmuştur. Tomris Uyar bu bakış açısından zaman zaman zorluklarla karşılaşmıştır. Ama o yaşadığı zorluklara karşı her zaman dik durarak bu kadar güçlü olmuştur” diye konuştu.
Sempozyumun ikinci gününde, “Yaratıcılığın İzinde “, “Tomris Uyar’ın Öykücülüğü ve Eleştiri Yazarlığı”, “Öykücülerin Gözünden Tomris Uyar Öykücülüğü”, “Tomris Uyar’ın Metinlerinde Edebiyat, Gündelik Hayat ve Güncellik” ve “Tanıklıkların Işığında Tomris Uyar-Tomris Uyar’ın Arkadaşları” başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Yazar Yekta Kopan’ın kapanış konuşması ile tamamlanacak olan sempozyumun finalinde ise, Yılın Yazarı Öykü Ödülü törenle sahiplerine verilecek.
Bu kapanacak 20 saniye