DOLAR
32,3906
EURO
34,7999
ALTIN
2.401,07
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
21°C
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
23°C

“Gizemli zatürre”nin nedeni belli oldu

Çin’den yayılan “gizemli zatürre” salgınının nedeni, bilinen bir bakteri olan Mycoplasma pneumoniae.

“Gizemli zatürre”nin nedeni belli oldu
A+
A-

Son haftalarda Çin’de özellikle çocukları etkileyen “gizemli zatürre salgını” dünya gündeminde yer almaya devam ediyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), salgının bilinen bir bakteriden kaynaklandığını ve her 4-7 yılda bir salgına neden olduğunu açıkladı.

TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Sözcüsü Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, salgının Çin’de Kasım ayı ortalarından itibaren grip benzeri solunum yolu enfeksiyonu ve pnömoni nedeniyle hastaneye başvurularda artışla başladığını hatırlattı. Kömürcüoğlu, “Bu salgından özellikle çocukların etkilendiği, hastaneye başvuru ve yatış gerektiren zatürre vakalarında artışın görüldüğü bildirildi. Çin’den sonra Orta Avrupa’da Danimarka ve Fransa’da vaka artışları bildirilmeye başladı” dedi.

Kömürcüoğlu, salgının etkeninin mevsimsel grip etkeni olan influenza, RSV, SARS-CoV-2 yansıra özelikle çocuklarda yoğun olarak Mycoplasma pneumoniae’ya bağlı olduğunu belirtti. Mycoplasma pneumoniae’nın aslında mevsimsel solunum yolu enfeksiyonu ve atipik pnömoni etkenleri arasında üst sıralarda yer aldığını ve her 4-7 yılda bir pnömoni salgınına neden olduğunu vurguladı.

Kömürcüoğlu, “Özelikle 3-7 arası çocuklar ve 40 yaş altı genç erişkinler etkileniyor. Dünya çapında mycoplasma pneumoniae nedeniyle en son vaka artışları 2016-2017 yıllarında bildirilmiş. COVID-19 pandemisi sırasında alınan önlemlerin gevşemesi ve kış mevsiminin gelmesiyle enfeksiyonlarda artış olduğu düşünülüyor” dedi.

Kömürcüoğlu, hastalığın belirtileri hakkında da bilgi verdi. Kömürcüoğlu, “Yavaş gelişen enfeksiyon oluşturuyor, farenjit, trakeobronşit ve pnömoniye neden olabilir. Enkübasyon süresi bir- üç haftaya kadar uzayabilir. Gribal enfeksiyon gibi başlıyor. Başlangıçta öksürük, halsizlik ve baş ağrısı ile başlıyor. En sık bulgular farenjit, boğaz ağrısı, düşük ateş, kas ağrısı; burun akıntısı ve burun tıkanıklığı. Hastalığın yavaş gelişmesiyle semptomlar giderek artmakta, hastalar grip geçirdiğini zannederken zatürreye dönüşebilir bu nedenle ‘yürüyerek gelen zatürre’ hastalığı olarak adlandırılmakta” dedi.

Kömürcüoğlu, hastalığın bulaşıcı olduğunu belirterek, korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: “Hastalık öksürük, hapşırık ile ortama yayılan hava yolu sekresyonları ve bunların el teması ile bulaşıyor. Bu nedenle maske kullanımı ve el hijyenine dikkat edilmesi ve kalabalık yerlerde ortam havalandırılması önemli. Mycoplasma pneumoniae’nın henüz aşısı yok, ancak tedavisi var. Antibiyotik tedavisinden yararlanıyoruz. Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde ülkemizde de vaka artışları olabilir, gerekli bireysel koruyucu önlemlerin alınması ve hasta olanların kendilerini izole etmeleri enfeksiyonun yayılmasında önleyici olacaktır.”