DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
26°C
Bursa
26°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Hafif Yağmurlu
29°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
30°C

“Öğrenci tercihini yaparken; bundan sonraki hayatında ne istediğini göz önünde bulundurmalı”

“Öğrenci tercihini yaparken; bundan sonraki hayatında ne istediğini göz önünde bulundurmalı”
22.07.2024
A+
A-

Eğitim Koordinatörü Erdem Çıplak, üniversite tercihi yapacak öğrenci ve velilere önemli önerilerde bulundu

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklanmasının ardından tercih döneminin de 25 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında olacağı açıklandı. Sınavda Sayısal Yerleştirme Puanıyla Türkiye Birincisi çıkartarak önemli bir başarıya imza atan Final Eğitim Kurumları’nın Eğitim Koordinatörü Erdem Çıplak, öğrenci ve velilere tercih dönemiyle ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Çıplak, “Öğrenci tercihini yaparken; bundan sonraki hayatında ne istediğini göz önünde bulundurmalı” diye konuştu.

Üniversite tercihlerini, 2024 YKS Tercih Kılavuzu’nda yer alan kurallara göre ÖSYM’nin web sitesi üzerinden yapacak adaylar ve velileri kılavuzun açıklamasını ve tercih günlerini heyecanla beklerken bu süreç hem öğrenciler hem de veliler için pek çok soruyu da beraberinde getiriyor. 44 yıllık köklü geçmişiyle eğitimde fark yaratan işlere imza atan Final Eğitim Kurumları’nın Eğitim Koordinatörü Erdem Çıplak öğrenci ve velilere rehberlik eden önemli açıklamalar yaptı. 

Üniversite tercihinin LGS sürecinden farklı bir mantıkla yapılması gerektiğini vurgulayan Çıplak, “Öğrenci tercihini yaparken; bundan sonraki hayatında hangi mesleği yapacağını, bu mesleğin temellerini öğrenirken edineceği becerileri, entelektüel birikimini artıracağı ortamı seçeceğini göz önünde bulundurmalı. Dolayısıyla tercihlerde hem bölüm yani meslek hem de üniversiteler titizlikle incelenmeli. Farklı bir şehir tercih edilecekse o şehrin ulaşım, yurt, ekonomik koşulları incelenmeli” dedi.

“Gelecekte insanların hayatlarını tek bir meslek grubunda geçirmeyeceği ön görülmektedir”

Sözlerine çift ana dal ve yan dal fırsatına yönelik tavsiyelerle devam eden Erdem Çıplak, “Yüksek öğrenimde önemli noktalardan biri de öğrenim görülen bölümün yanında ek farklı bir bölüme dahil olarak aynı anda yürütülüp yürütülemediğidir. Yan dal veya çift ana dal imkânın olması gelecekte iş olanaklarında olasılıkları artıracak önemli etmenler arasında yer almaktadır. OECD’nin araştırmalarında belirttiği gibi gelecekte insanların hayatlarını tek bir meslek grubunda geçirmeyeceği ön görülmektedir. Bu durumda çift ana dal ve yan dal fırsatları değerlendirilmeli, mesleklerin örtüştüğü noktalar iyi analiz edilmelidir” şeklinde konuştu. 

Seçilecek mesleğin gelecekte geçerliliğinin olup olmamasının önemine vurgu yapan Çıplak, sözlerini şöyle tamamladı: 

Meslek tercihinde öğrencinin çevresinde bulunan, kendine rol model olarak gördüğü insanların mesleklerini tercih etmeleri olası ve gayet normal bir durumdur. Diğer taraftan tercih edilecek mesleğin çalışma şartları, avantajları ve dezavantajları, gelecekte geçerliliğinin olup olmayacağı araştırılarak karar verilmedir. Teknoloji ve yapay zekânın gelişmesiyle gelecekte geçerliliğini yitirecek bir meslek grubunun tercih edilmemesi kişinin faydasına olacaktır. Uluslararası Final Üniversitesi, mezun olduktan sonra iş garantisi verdiği bölümler mevcuttur. Ayrıca öğrenim gördüğü yıllarda sektörde öncü kuruluşlarda staj yapma imkânı da sağlamaktadır. Bu tip imkânlar sağlayan üniversitelere tercihlerde yer verilmesi öğrencilik hayatında mesleği deneyimleme, mezun olduktan sonra da direkt işe başlama fırsatı sunduğu için yaşamın en önemli bileşeni olan zamandan tasarruf sağlamayı, ekonomik özgürlüğün hızlı bir şekilde teşkilini sağlar. Tercih yapacak tüm gençlerimizin; mutlu, başarılı, severek yapacakları meslekler seçmelerini dileriz.”