TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, asgari ücrete yapılan zammın açlık sınırının üstünde olmasına rağmen çalışan kesimin bir nebze de olsa nefes alabileceğini, aynı hassasiyetin emekliler için gösterilmediğini, çarşıda , pazarda, markette yaşanan enflasyonun altında kalan zam miktarları ve emekli maaşlarının enflasyona yenik düştüğünü vurguladı.
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, emeklilerin hak arama mücadelesini her platformda kararlılıkla sürdürdüklerini vurgularken, enflasyonun çift haneli rakamlara dayanmasıyla, emekli maaşlarının açlık sınırının çok çok altına gerilediğini ifade etti. Ocak ayından itibaren geçerli olan asgari ücret zammının açlık sınırının üstünde olmasına rağmen çalışan kesimin bir nebze de olsa nefes alabileceğini, aynı hassasiyetin emekliler için gösterilmediğinden yakınan Pars, “Enflasyon tahmininde bulunan bütün kurum ve kuruluşların tahminlerinin misliyle aşan bir rakam ortaya koyan TUİK’in hesaplamalarında temel alınan 418 madeden oluşan enflasyon sepeti, emeklilerin harcamalarını gerçekçi olarak temsil etmediğinden, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılan zamlar yetersiz kalmıştır. Emeklinin çarşı-pazarda yaşadığı gerçeği yansıtmayan tüfe hesaplamasının yeniden değerlendirmeye muhtaç bir hal almıştır. 2020 yılı son altı ay enflasyon Kasım ayında TÜFE artışın yüzde 1 olduğunu varsayarsak, TÜFE altı aylık kümülatif toplam yüzde 8,09 olur. Gerçek enflasyon ise, bu oranın çok üzerindedir. Türkiye’de 13 milyon, Bursa’da ise 570 bini geçen emeklimizin enflasyon altında ezilen maaşları hükümeti harekete geçirmeye yetmiyor. Emekliler ay sonunu zor getiriyor. Bakın, Kasım 2020 verileriyle 4 kişilik bir ailenin ( Açlık sınırı ) sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için gereken gıda harcama tutarı, Türk-İş’e göre, 2 bin 517 TL. Bunun içine giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık gibi benzeri zorunlu ihtiyaçlarda girince tutar ( Yoksulluk sınırı ) 8 bin 198 TL’nin üzerine çıkıyor. Yani emeklimizin yüzde 85’i bırakın yoksulluğu açlıkla mücadele ediyor” dedi. Arıca TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars yaptığı açıklamada, salgının insan sağlığının yanında ülke ekonomisini de olumsuz etkiladiğini,ekonomilerdeki olumsuzlukların başta emekliler olmak üzere tüm dar gelirli kesimi etkilediğini söyledi. Emeklinin % 60 bir bölümünün asgari ücretin bile altında aylık aldığına ve bunun dışında hiçbir gelir bulunmadığına, dikkati çeken pars şöyle konuştu:“kovid-19, hem insanların sağlığını hem de gelirlerini olumsuz etkiledi.Salgınla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zorunlu harcama kalıpları değişti.Yapılan zamların da etkisiyle bütçemizde gıda, elektrik, su, doğaz gaz, internet faturaları ve temizlik malzemelerinin payı arttı. Bunun yanında, maske, siperlik ve takviye vitaminler bütçemize ek yük getirdi. Zaten sabit ve kıt gelirle ay sonunu getirme mücadalasi veren emeklilerimiz bunda olumsuz etkilendi.Salgın nedeniyleortaya çıkan ek masraflar ve çarşı-pazardaki yüksek enflasyon, emeklilerimizin gelirlerini ciddi oranda eritti.Geçim koşulları giderek zorlaşan emeklilerinrahat bir nefes alması için yüzdeli artışlar yerine SEYYANEN zam istiyoruz.yani emekli,dul ve yetimlerin aylık ve gelirlerine 2021’nin ilk altı ayında uygulanacak zam oranı bu şekilde netleşir.
Emekliye 6 ayda bir yapılan zammın doğru bir sistem olmadığını tüfe sepetinin emeklilere güven vermediğini fiyatları artarken enflasyona yenik düşen dünyadaki tek ülke olduklarını dikkati çeken Pars, şunları söyledi:
“Biz SKK ve Bağ – Kur emeklilerine 6 ayda bir yapılan enflasyon zamlarını doğru bulmuyoruz. Bu sistem emekliyi koruyan bir düzenleme değil. Bir defa enflasyonun hesaplanma biçiminde hata var. Don lastiği, Pinpon topu ve toka ile hesaplanan enflasyonun emekliye ne faydası olabilir? Biz markette bir sepeti kaç liraya doldurduğumuza bakarız. Yaşam alanına girmeyen malzemeyle hesaplanan enflasyona ve onun üzerinden yapılan zamlara karşıyız. Emekliler bir an önce enflasyon paketinden çıkartılmalıdır. Bütün emeklilere Kamu Sözleşmesi’nde yer alan zam artışları yansıtılmalıdır ve emeklilere SENDİKAL hakkı verilmelidir. Emekliye ödenen BAYRAM İKRAMİYESİNİN asgari ücrete çıkarılmasını EK ÖDEMELERİN yetersiz kaldığını, yüzde 4 – 5 olan oranların yüzde 8 ‘ e 9 ‘a çıkarılmasını, KATKI PAYLARININ kaldırılmasını gelir ve aylık alanların katkı paylarını ödeme gücü olmadığından, muayene aşamasında alınan katkı paylarının emeklilerden alınmamasını öneriyoruz. .Çalıştıkları dönemlerde yüzde 11 gibi yüksek bir oranda sağlık primi ödemiş olan emeklilerimizin sağlık hizmetlerinin sunumunda katkı payından muaf tutulması, sosyal devlet ve sosyal güvenliğin bir gereği olarak değerlendirilmelidir. BANKADAKİ PROMOSYON paralarının herkesin emekli aylığına göre yapılmasını istiyoruz. Emekliye mutlaka SEYYANEN ZAM yapılmalı. İNTİBAK YAPILMALI ; 2000 sonrası emeklilerinin aylıklarında azalmaların olmasına çözüm getirilmelidir. Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması ve dönemsel farklılıkların ortadan kaldırılması için intibak yapılmalıdır. 5 milyon emekli intibak bekliyor ve emeklilere büyümeden pay verilmesini vurguladı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ve parlamentodaki bulunan milletvekillerimizden bir an önce emeklilerin sesine kulak verilmesini istiyoruz. Emeklinin duasını almak da önemlidir, bedduasını almak da önemlidir. Herkes bir gün emekli olacak.” diye konuştu.
Bu kapanacak 20 saniye