DOLAR
34,4829
EURO
36,1584
ALTIN
2.973,42
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
18°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
8°C
yildirimwebbanner

Pilde ithalat bağımlılığını bitirecek projeye ödül

Pilde ithalat bağımlılığını bitirecek projeye ödül
A+
A-

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği’nin (OİB) otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlediği 11. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda büyük ödül, çevreci ve uzun ömürlü CR2032 tip düğme pil üretimi yapan “Tayko Pil” projesi ile Dr. Tayfun Koçak’ın oldu. Koçak, OİB’in 140 bin TL nakdi ödülünün sahibi oldu. OİB’in OGTY ve İTÜ Big Bang yarışması ile girişimci projelere bu yıl verdiği nakdi ödül tutarı toplamda 1,5 milyon TL’ye ulaşıyor.

Proje, başta otomobillerin uzaktan kumandası olmak üzere oyuncaklarda, saatlerde, bilgisayarlarda ve birçok elektronik cihazda kullanılan CR2032 tipi lityum piller konusunda Türkiye’nin ithalata bağımlılığını tamamen ortadan kaldırma vaadiyle öne çıkıyor.

Türkiye otomotiv sektörünün ihracattaki tek koordinatör birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından otomotiv endüstrisinde katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlenen 11. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması sonuçlandı. OİB’in Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde “Şarj ve Batarya Teknolojileri Çözümleri” teması ile Bursa Uludağ Üniversitesinde gerçekleştirilen yarışmada, birinciliğe çevreci ve uzun ömürlü CR2032 tip düğme pil üretimi yapan “Tayko Pil” projesi ile Dr. Tayfun Koçak layık görüldü. Yaklaşık 13 senedir pil sektöründe çalışan ve doktorasını Lityum iyon pil üzerinde gerçekleştiren Dr. Tayfun Koçak, OİB’in 140 bin TL nakdi ödülünün sahibi oldu. Proje, başta otomobillerin uzaktan kumandası olmak üzere oyuncaklarda, saatlerde, bilgisayarlarda ve birçok elektronik cihazda kullanılan CR2032 tipi lityum piller konusunda Türkiye’nin ithalata bağımlılığını tamamen ortadan kaldırma vaadiyle öne çıkıyor.

Yaklaşık 18 milyon adetlik tüketimde ithalat bağımlılığı ortadan kalkacak

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ve OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, birincilik ödülünü proje ekibinden Metalurji-Malzeme ve Makine Mühendisi Ezgi Yılmaz’a takdim etti. Birinci olan proje ekibinin verdiği bilgiye göre, Tayko Pil, çevreci ve uzun ömürlü CR2032 tip düğme pilin prototip üretimini gerçekleştiriyor. Araştırmalara göre, bu alanda yatırımı bulunmayan Türkiye’de, yıllık 18 milyon adet CR2032 tip düğme pil tüketimi gerçekleştiği öngörülüyor. CR2032 tip düğme pil, başta otomobillerin uzaktan kumandası olmak üzere oyuncaklarda, saatlerde, bilgisayarlarda ve birçok elektronik cihazda kullanılıyor. Tayko Pil, yatırımcı destekleri ile Türkiye’nin bu alandaki ithalata bağımlılığını tamamen ortadan kaldırma vaadiyle öne çıkıyor. Proje ekibinden Ezgi Yılmaz “Türkiye içerisinde CR2032 tip düğme pil üretimi için seri üretim gerçekleştirecek başka bir firma olmamasından dolayı Tayko Pil olarak kendimizi rakipsiz görüyoruz. Seri üretime geçecek bilgi ve tecrübeye sahibiz. Şu aşamada ihtiyacımız tek şey yatırımcı destekleri” dedi.

Teknik yetersizliği elektrokimya ve yazılım gücüyle aşacak

Yarışmada ikinciliği İyiMetal projesi ile Şakir Sinan Zabunoğlu alırken, 120 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu. Proje, yüksek silisyumlu alüminyum alaşımlarımın otomotiv sektöründe talep edilmesine rağmen teknik imkansızlıklar nedeniyle istenildiği kadar kullanılamamasının önündeki engelleri elektrokimya ve yazılım teknolojileri birlikteliğinde global ölçekte aşmayı planlayan bir teknoloji şirketi özelliği taşıyor.

Üçüncü ise Komporize projesiyle Mustafa Kuyumcu oldu. Toplam 100 bin TL nakit ödül kazanan Komporize projesi, otomotiv sektöründe araç içi birçok parçanın üretimine uygun düşük maliyetli ve çevreci atık çay lifinden biyokompozitlerin üretimini gerçekleştiriyor.

OİB’in girişimci projelere bu yıl verdiği nakdi ödül 1,5 milyon TL’ye ulaşıyor

Dünyadaki 193 ülkenin tamamına ihracat yapmayı başaran otomotiv endüstrisinin en büyük Ar-Ge ve inovasyon etkinliği olan yarışmaya OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik ile OİB Denetim Kurulu Üyesi ve OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ev sahipliği yaptı. Yarışmanın açılışında TİM Başkanı Mustafa Gültepe de video mesaj gönderdi. Teknoloji ve Trend Avcısı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı, sektör profesyonellerinden akademisyenlere, girişimcilerden öğrencilere kadar çok sayıda kişinin katılımıyla düzenlenen yarışmada, dereceye giren başarılı proje sahiplerine toplam 500 bin TL ödül verildi. OİB OGTY’de dereceye girenler ayrıca İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi olanaklarından yararlanarak girişimlerini geliştirme, İTÜ Big Bang sahnesinde yarışma ve otomotiv sanayinin deneyiminden ve geniş ağından faydalanma gibi ayrıcalıklar elde etti. Aynı zamanda dereceye giren ilk beş projeye Fikri ve Mülkiyet Hakları partneri Adres Patent”ten Patent tescili hakkı verildi. OİB’in OGTY ve İTÜ Big Bang yarışması ile girişimci projelere bu yıl verdiği nakdi ödül tutarı toplamda 1,5 milyon TL’ye ulaşıyor.

İlk Beş proje hakkında

 1-Tayko Pil projesi – Dr. Tayfun Koçak (140 bin TL)

Çevreci ve uzun ömürlü lityum iyon pil üretimi.

2-İyi Metal – Şakir Sinan Zabunoğlu (120 bin TL)

Yüksek silisyumlu alüminyum alaşımlarımın otomotiv sektöründe talep edilmesine rağmen teknik imkansızlıklar nedeniyle istenildiği kadar kullanılamamasının önündeki engelleri elektrokimya ve yazılım teknolojileri birlikteliğinde global ölçekte aşmayı planlayan bir teknoloji şirketi.

3-Komporize – Mustafa Kuyumcu (100 bin TL)

Otomotiv sektöründe araç içi birçok parçanın üretimine uygun düşük maliyetli ve çevreci atık çay lifinden biyokompozitlerin üretimi.

4-EVbee /EVbee – Burak Özdemir (80 bin TL)

Sabit şarj istasyonlarının aksine mobil uygulama ile çağrılabilen, elektrikli araç kullanıcılarına yerinde şarj imkânı sunan yenilikçi ve çözüm üreten mobil hızlı şarj hizmeti.

5- Orta ve Son Kilometre Teslimat Operasyonları için Sürücüsüz Teslimat Aracı – Özkan Köroğlu (60 bin TL)

Teslimat süreçlerindeki verimsizliği azaltmak amacıyla daha sürdürülebilir teslimat operasyonları sağlayan elektrikli sürücüsüz teslimat aracı. 

Bu kapanacak 20 saniye