DOLAR
32,3048
EURO
34,7206
ALTIN
2.383,54
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
19°C
Bursa
19°C
Açık
Pazartesi Açık
24°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Yağmurlu
19°C

Prof. Dr. Görür: “Gemlik taşınmalı”

Prof. Dr. Görür: “Gemlik taşınmalı”
A+
A-

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara ve Tunceli’de yaşanan depremlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Görür, “Marmara’da asıl beklediğimiz deprem 7.5 ile 7.8 arasında olacak. Tunceli’de ise 7’nin üzerinde bir deprem bekleniyor” dedi.

Son 1 ayda Marmara Denizi’nde yaşanan hafif ve orta şiddetteki depremler, olası İstanbul depremini akıllara getirdi. Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, TV100’de katıldığı programda merak edilen sorulara yanıt vererek uyarılarda bulundu.

Görür, Marmara’da yaşanan depremlerin asıl bekledikleri deprem olmadığını belirterek, “Marmara’da asıl beklediğimiz deprem 7.5 ile 7.8 arasında olacak. Bu depremin yeri, 1999 depreminin olduğu yerde olacak. 1999 depreminde Marmara’nın büyük bir çoğunluğu depreme gebe hale geldi. Biz AB’nin, Deniz Kuvvetlerinin, TÜBİTAK’ın desteğiyle Marmara’da bir elin parmağından az, Namık Çağatay, Celal Şengör’ün de içinde olduğu benim başkanlığımdaki ekiple bu çalışmaları yaptık. Ve Marmara’da 2 fayın kilitli olduğu ve deprem üretme durumunda stres biriktirdiğini saptadık” dedi.

Görür, Marmara’da yaşanan son depremlerin ise 1999 depreminden sonra oluşan küçük faylar üzerinde meydana geldiğini belirterek, “Çınarcık çukurluğu içerisinde meydana geldi. 1999 depremi körfezin Çınarlık çukurluğuna açıldığı yerde durdu. Onun için Marmara büyük bir çoğunluğuyla depreme gebe hale geldi. Biz AB’nin, Deniz Kuvvetlerinin, TÜBİTAK’ın desteğiyle Marmara’da bir elin parmağından az, Namık Çağatay, Celal Şengör’ün de içinde olduğu benim başkanlığımdaki ekiple bu çalışmaları yaptık. Ve Marmara’da 2 fayın kilitli olduğu ve deprem üretme durumunda stres biriktirdiğini saptadık” dedi.

Görür, Tunceli’de ise 7’nin üzerinde bir deprem beklediklerini belirterek, “Büyük bir ihtimalle o bölgede dumanlı fayı var. Dumanlı fayı Gümüşhane’nin hemen yakınından gelir, Kuzey Anadolu fayına birleşir. O fay Erzincan’ın biraz batısında Kuzey Anadolu fayıyla birleşir. Erzincan ile Bingöl arasında Yedisu fayı vardır. Deprem olan faya görece olarak yakın. O Yedisu fayı en son depremi 1784’te üretmiştir ve deprem tekerrür periyodu da dolmuştur. 7’nin üzerinde bir deprem. Onun için ben birkaç gün önce Tunceli’ye dikkat edin, Tunceli’yi depreme hazırlayın, Pülümür’ü depreme hazırlayın. Bunlar gerçekten tehdit altında” dedi.

Görür, Gemlik’in ise depremde tamamen yıkılacağını belirterek, “Gemlik muhakkak taşınmalıdır. Gemlik, Geyve, İznik Kuzey Anadolu fayının Güney fayı üzerinde tam oturuyor ve oturduğu yer de deniz kumuyla dolu. Kurtulma şansı yok” dedi.