DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
8°C
Bursa
8°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
yildirimwebbanner

Rahim ağzı kanserine karşı aşı

Rahim ağzı kanserine karşı aşı
A+
A-

Özel Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazmiye Şentürk, dünyada her yıl 274 bin kadının hayatını kaybettiği rahim ağzı kanseri hakkında Marsala Tekstil kadın çalışanlarını bilgilendirdi. Gerçekleştirdiği sunumda, rahim ağzı kanserinin tedavisinin başarıya ulaşmasında erken tanı konulmasının çok önemli olduğunu dile getiren Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazmiye Şentürk, dünyada her iki dakikada bir kadının rahim ağzı kanserinden hayatını kaybettiğini kaydetti.

8 Mart Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte kadın kanserlerine dikkat çeken Op. Dr. Nazmiye Şentürk, “Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlarda 4. sıklıkta görülen kanser türüdür. Birçok kadın tarafından korkuyla yaklaşılan, tedavisi olmadığına inanılan rahim ağzı kanseri, alınabilecek çeşitli yöntemlerle korunabilecek bir kanser türüdür. Rahim ağzı kanserini düzenli tarama sayesinde kanser gelişmeden tespit etmek mümkündür. Rahim ağzı kanseri HPV (human papilloma virüs) isimli virüs nedeniyle oluşan bir kanserdir” dedi.

“DÜZENLİ TARAMA HAYAT KURTARIYOR”

Rahim ağzı kanserinin belirtilerine de değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nazmiye Şentürk, “Bazı belirtileri kadınlar fark edebilir düzeydedir. Adet dışı kanama, bel ve kasık ağrıları, kötü kokulu akıntı, cinsel birleşme sırasında ağrı/kanama ve kilo kaybı gibi durumlarla karşılaşan kadınlarımız rahim ağzı kanserinden şüphelenmesinde ve test yaptırmasında fayda vardır. Tarama, jinekolojik muayene esnasında 15-30 saniye gibi kısa bir sürede rahim ağzından alınan PAP Smear testi ile yapılabiliyor. Taramanın düzenli olarak yaptırılması kadınları büyük oranda rahim ağzı kanserinden korur, bize de erken müdahale şansı verir. Cinsel yaşantının başladığı ve 18 yaş üstü tüm evli kadınlar taramadan geçmelidir” diye konuştu.

“AŞI EN ETKİLİ KORUNMA YÖNTEMİ”

Rahim ağzı kanserinden korunmada önemli noktanın HPV enfeksiyonundan korunmak olduğunu belirten Op. Dr. Nazmiye Şentürk, “Her iki HPV aşısı da 3 doz şeklinde yapıldıktan sonra, günümüzdeki bilgilerimize göre ömür boyu koruyuculuk sağlamaktadır. İdeal yapılma yaşı 9 ile 26 yaş arasıdır. Ancak en ideali hiç cinsel ilişkiye girmemiş kişilere yapılmasıdır. Bu nedenle kişinin daha önceden HPV virüsünü almadığından emin olunmuş olur. Geç yaşlarda yapılmasının bir sakıncası bulunmamaktadır. Aşı 40 yaşında dahi yapılabilir. Aşı yapılsa bile rutin rahim ağzı kanser tarama testleri yapılmaya devam etmelidir” dedi.

ETİKETLER:

Bu kapanacak 20 saniye