Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Grubu ile Global Academy yönlendirmesinde saha çalışması Akademetre Araştırma tarafından gerçekleştirilen “COVID-19 Kamuoyu Algıları 2020” araştırması, virüs salgını ve aşı çalışmalarına yönelik yaklaşımları mercek altına aldı.
BURSA (İGFA) – Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda akademik bir ekip tarafından yürütülen “Türkiye Eğilimleri 2020” araştırmasının bir parçası olarak gerçekleştirilen “COVID-19 Kamuoyu Algıları 2020” araştırmasının sonuçları açıklandı.
11 Kasım-4 Aralık 2020 tarihleri arasında 26 ilde kent merkezlerinde yaşayan 18 yaş üzeri bin kişiyle yapılan görüşmelerin sonuçlarına göre, Türk halkının yarısından fazlası salgınla ilgili endişe taşımaya devam ediyor. Halkın yüzde 69.1’i COVID-19 salgınının ortaya çıkmasındaki en etkili faktörü Çinlilerin gıda ve beslenme anlayışı olduğu görüşüne katılırken, Koronavirüs’ün biyolojik silah olarak üretilmiş olduğu görüşüne ise yüzde 67.3’ü katılıyor.
Öte yandan, Nisan 2020’de yapılan benzer araştırma sonuçları ile karşılaştırıldığında, şahsi önlemler konusundaki duyarlılığın her bir önlem alternatifinde 15 ila 20 puan arasında düşmüş olması, Haziran ayından itibaren uygulanan “normalleşme” adımları sonucunda oluşan tutum değişikliğine işaret etmekte ve sonbahardan itibaren görülen Koronavirüs vakası sayılarındaki artışa paralellik gösterdi. Bu noktada, ilk üç sırada yer alan “maske, sabun, kolonya” kullanımı dışındaki önlemlerde 20 puan ve üzerinde düşüşler görüldü.
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Araştırma Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Tüm dünya olarak çok büyük bir sınavdan geçtik ve bu sınavı vermeye devam ediyoruz. Aşı çalışmaları yaşadığımız bu zor süreç için umut ışığı oldu. Yaptığımız araştırmada, halkımızın büyük bölümünün sağduyulu yaklaşımlarını görmüş olmak içimizdeki umudu daha da yeşertti. Tedbir ve kurallara uyarak bu sürece son vermek bizim elimizde. Bu dönemin en yakın dönemde sona ermesini diliyoruz” dedi.