DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

SEUP PROJESİ’NİNTANITIM TOPLANTISI BURSA’DA YAPILDI

SEUP PROJESİ’NİNTANITIM TOPLANTISI BURSA’DA YAPILDI
A+
A-

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün yürütücüsü olduğu, Türkiye çapında 55, Bursa’da 7 mesleki ve teknik eğitim okulunu kapsayan Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’nin (SEUP) tanıtım toplantısı Bursa’da gerçekleştirildi.

Toplantı, İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür, İstanbul İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Zekine Dayıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Proje Dairesi Şube Müdürleri Osman Yalçın ve Murat Midas, Bursa İl Millî Eğitim Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Eğitim Şubesinden Sorumlu Müdür Yardımcısı Metin Sezer, proje sorumluları, okul müdürleri ve basın mensuplarının katılımıyla yapıldı.

Basına açık olarak gerçekleştirilen tanıtım toplantısının açılış konuşmasını Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Proje Dairesi Şube Müdürü Osman Yalçın yaptı. Yalçın konuşmasında “SEUP, yaparak öğrenmeyi temel alan yenilenme ve geliştirme çabalarına destek sağlamaktadır. Proje 8 ilde 55 pilot okulda yürütülmektedir. Bu 55 okulda, 21 mesleki alanda toplamda bin 187 atölyeye donatım iyileştirme ve altyapı hizmeti vermektedir” dedi.

Projenin Bursa tanıtımında konuşan Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür şunları söyledi: “Sosyal ve ekonomik uyumun mesleki eğitim yoluyla sağlanması projesi olan SEUP, çok anlamlı ve önemli. Ülkemizde bulunan yaklaşık 4 milyon Suriyeli misafirimizden 1 milyonu okullarımızda eğitim görüyor. 4 milyon Suriyeliyi bir ülkede ağırlıyor olmak, onları sistem içine entegre ederek uyumlarını sağlıyor olmak gerçekten başarılması gereken bir şey.” dedi.

Mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesi gereken alanlarını sıraladığımız zaman ilk sırada donanımsal altyapının iyileştirilmesinin geldiğini söyleyen Serkan Gür, “SEUP ile ilimizdeki 7 okulda 20 alanda 144 atölye güncel teknoloji ile donatılıyor. SEUP-2 ile 4 okulumuzun atölyeleri yenilenecek. Bu sayede Bursa’daki mesleki eğitim okullarımızın neredeyse %25’i altyapı ve donanım olarak yenilenmiş, güncellenmiş olacak. Bursa’da yaşayan 40 bin Suriyeli mülteciden yaklaşık 10 bini 500 okulumuzda eğitim görüyor. Bu okullarımız içinde yer alan mesleki eğitim okullarımızda eğitim gören Suriyeli öğrencilerimiz, bu okullarda hem ilgili alanın yeterlilikleri ile kendilerini donatıyor hem de mezun olduklarında iş bulma imkânına kavuşuyor.” dedi. 

Serkan Gür: Bursa çok güçlü ve büyük bir sanayi şehri.

Sayın Bakanımız Mahmut Özer’in ve Millî Eğitim Bakanlığımızın mesleki eğitimdeki ana politikasının, eğitim-üretim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi olduğunu söyleyen Gür: “Aslında sadece bu temel politika içinde bile mesleki eğitim faaliyetlerini gerçekleştiriyor olmak, mesleki ve teknik eğitimde başarıya ulaşmak için son derece önemli. Hem Bursa’da hem de Türkiye’de mesleki eğitimin en önemli politikalarından biri sektör ile entegre edilmiş mesleki eğitim. Bu konuda çok önemli çalışmalarımız var. Bursa ile ilgili çok önemli sektörel entegrasyon sistemi hazırlıyoruz. Bu sistemle birlikte Bursa’daki bütün okullarımızı alanlar bazında Bursa sanayisi, STK’lar ve bakanlıklarla entegre etmeyi planlıyoruz.” dedi. 

Gür: “Pandemi döneminde yine Sayın Bakanımızın vizyonuyla üreten bir mesleki eğitim ekosistemi oluşturulması ile ilgili çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Pandemide tarih yazan mesleki ve teknik eğitim hem üreterek milletimizin ihtiyaçlarını karşıladı hem de kendisi için bir edinim gerçekleştirdi. Üretim çok önemli bir süreç. Çünkü siz bir çocuğa üretim refleksini verirseniz çocuk, daha sonraki hayatında da bu refleksle hareket eder. Bizim, Bursa’da diğer hedeflerimizden bir tanesi de ilkokul çağından itibaren bütün çocuklarımıza üretim refleksini transfer etmek. O yüzden fen liselerimizde, bilim sanat merkezlerimizde ve diğer alanlarımızda bir AR-GE hareketliliğini, bir üretim hareketliliğini arkadaşlarımla birlikte kurgulamaya başladık. Bu sayede Bursa’da, millî eğitim açısından baktığımızda üreten bir sistemin yetiştirdiği, özellikle teknoloji üretme kabiliyetine sahip çocuklar yetişecek. Mesleki ve teknik eğitimde de sektörle güçlü iş birlikleri içinde sektörün istediği öğrenciyi yetiştiren bir mesleki eğitim ve bununla birlikte teknoloji üreten bir mesleki eğitim sistemini önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Sözlerime burada son verirken bu güzel projede emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. 

Toplantının ikinci oturumunda, Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’nin (SEUP) kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar, İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla Bursa iş dünyasıyla paylaşıldı. Projenin uygulandığı okulların yöneticileri, sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Organizasyona; BTSO, RUMELİSİAD, BİSİAD, ERMETAL ve ERTEV yöneticileriyle birlikte Bursa iş dünyasından sanayici ve işadamları katıldı. 

SEUP, Bursa’da; Ali Osman Sönmez MTAL (ElektrikElektronik, Endüstriyel Otomasyon, Makine, Moda Tasarım ve Tekstil Alanları), Görükle MTAL (Çocuk Gelişimi, Gıda ve Güzellik Hizmetleri Alanları), Hacı Sevim Yıldız-1 MTAL (Bilişim, ElektrikElektronik ve Endüstriyel Otomasyon Alanları), Mimar Sinan MTAL (Mobilya ve Motorlu Araçlar Alanları), Tophane MTAL (Makine, Metal ve Mobilya Alanları), Yıldırım Beyazıt İMKB MTAL (Makine ve Metal Alanları), Zuhal (Dörtçelik) Şenipek MTAL (Bilişim ve Motorlu Araçlar Alanları) liselerinde uygulanıyor. 

SEUP Projesi Nedir?

Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP); Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin ve Türk ev sahibi toplulukların sosyal ve ekonomik uyumunu, istihdam edilebilirliklerini ve yeterliliklerini iyileştirerek gençleri mesleki eğitime teşvik etmek amacıyla yürütülüyor. Proje ile işgücü piyasasında yüksek talep alan işlerde Geçici Koruma Altındaki Suriyeli ve Türk öğrencilerin (14-17 yaş) kaliteli mesleki ve teknik eğitime erişiminin artırılması hedefleniyor. Aynı hedef doğrultusunda, SEUP’un devamı niteliğinde olan ve 57 okulu kapsayacak SEUP II’nin açılışı 26 Ağustos 2021 tarihinde yapılmıştı.  

SEUP Kapsamında Ulaşılan Hedefler

Halihazırda devam eden SEUP’un birinci bileşeni olan ekipman ve altyapı desteği kapsamında 695 atölye yenilendi ve 101 atölyenin de tadilatı devam ediyor; bu atölyelerin 168’i Bursa’daki okullara ait. Bunlarla birlikte plana dâhil olan 391 atölye de yapılacak ihale sonrası tamamlanacak.

İkinci bileşen olan öğrenci destek paketleri kapsamında ise 4 bin 418 öğrenciye tablet ve internet dağıtımı yapıldı. 3 bin 973 okul kıyafeti öğrencilere ulaştırıldı. Bugüne kadar 4 bin 431 öğrenci gıda kartından yararlanmaya devam ederken proje sonunda toplamda 55 pilot okulun 21 meslek alanındaki 1187 atölyesi yenilenmiş olacak.

Üçüncü bileşen olan iletişim ve görünürlük kapsamında da etkin bir şekilde sosyal medya kullanımı yapılarak toplumda mesleki ve teknik eğitim konusunda farkındalık oluşturuldu.