DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
16°C
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C

Sosyal medyada “kolonya yakma akımı” çocuklar için ciddi tehlike

Sosyal medyada “kolonya yakma akımı” çocuklar için ciddi tehlike

Sosyal medyada popüler hale gelen “kolonya yakma akımı” çocukların sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.

Bu akımda, kullanıcılar kendilerine kolonya döküp çakarak ateşe veriyor ve bu tehlikeli deneyimlerini videoya çekiyorlar. Bu trend, çocuklar arasında yaygınlaşırken, bu tür meydan okumalar ciddi yanık riski taşıyor. Bursa Şehir Hastanesi Çocuk Yanık Sorumlusu Doç. Dr. Sabriye Dayı, çocukların ilgi ve beğenilme arayışıyla bu videoları çekmenin, ilerleyen yaşlarda hayat boyu taşıyacakları izler ve sakatlıklara neden olabileceğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Sabriye Dayı, Bursa Şehir Hastanesi Yanık Merkezi’ne son dönemde bu şekilde 12 vaka geldiğini belirtti ve çocukların sosyal medyada ilgi çeken videoları izleyerek birbirlerini bu tür meydan okumalara teşvik ettiklerini söyledi. Bu meydan okumalar sırasında kolonya, çakmak ve yangını canlı yayınla takip etme gibi tehlikeli adımlar atıldığını vurguladı. Ancak, maalesef bu olaylar sonucunda ciddi yanıklarla karşılaşıldığını, uzun süreli tedavilere ve ameliyatlara ihtiyaç duyulduğunu ve çocuklarda kalıcı izler ve sakatlıklar meydana geldiğini belirtti.

Doç. Dr. Dayı, ailelerin bu konuya büyük bir dikkat göstermesi gerektiğini vurguladı. Çünkü çocuklar, henüz zararlı veya faydalı ayrımını yapamayacak kadar küçük yaşlarda bu tür tehlikeli akımlara kolayca kapılabiliyorlar. Ayrıca, çocukların yanıcı maddelere kolayca ulaşabilecekleri bir ortamda bulunmalarının ayrı bir sorun olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle, evlerde çocukların ulaşamayacağı şekilde yanıcı maddelerin güvende tutulması çok önemlidir. Ayrıca, toplum olarak bu tehlikelerin farkında olunması ve bu konuda bilinçlenilmesi gerektiğini belirtti. Bu sayede daha az yanık vakasının yaşanmasının sağlanabileceğini ifade etti.